Rođendan Muhammeda a.s. svečano obilježen i u Žepču

Rođendan Muhammeda a.s. svečano obilježen i u Žepču

Rođendan našeg poslanika Muhammeda a.s., svečano je obilježen i u Žepču, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji, 12. rebiul-ewela 1435.h.g, odnosno 13.01.2014.godine. Na ovaj dan, već decenijama, nakon podne-namaza, porodica Maglić, priređuje mevlud, u znak sjećanja na dan rođenja, našeg uzora u svemu, našeg poslanika Muhammeda, neka je na njega Allahov mir i spas. Ovom pozivu, ovom velikom danu, odazvao se veliki broj naših vjernika, svih uzrasta, odnosno, džamija je bila tijesna da primi sve one koji su došli da se zahvale Allahu dž.š. na rođenju našeg poslanika.
Za razliku od ranijih godina, kada smo imali gosta predavača, nekoga od profesora naših odgojno-obrazovnih institucija, ove godine, predavač je bio naš glavni imam, h. Izet ef. Efendić.
Mevludski program je izveden besprijekorno, uz pomoć članova hora MIZ-e Žepče, te imama MIZ-e Žepče.

Važno je napomenuti da je program bio u potpunosti posvećen životu Muhammeda a.s, što su prisutni sa oduševljenjem propratili, te, po završetku programa, čestitali i imamima a i članovima hora MIZ-e Žepče.
Izet ef. je govorio ovom prilikom o našem poslaniku kao našem uzoru u svemu, u svjetlu kur'ana i hadisa, sa posebnim osvrtom na čuvanje džemata, te o saburu kao posebnoj vrijednosti Muhammeda a.s.

Naveo je i nekoliko primjera iz samog života našeg "uzora". Izet ef. se posebno zahvalio našim najmlađim džematlijama, djeci, koja su u velikom broju prisustvovala mevludu, a takođe, mevlud su pratile i hadžije Šaban Tutnjić iz Orčevića i Osman Mehić iz sela Vitlaci, najstarije džematlije MIZ-e Žepče, hadžije rođene 1921.godine. 
Na kraju, ostaje da se zahvalimo Allahu dž.š. koji nam je dao snagu da dođemo i prisustvujemo ovom velikom događaju, da ga zamolimo da obraduje sve one koji su preselili na Ahiret iz porodice Maglić, i neka nam da snage i razuma kako bi nam naš poslanik bio uzor u što više životnih situacija i trenutaka, kako bi život poslanika ušao u mnoge sfere naših života i naše svakodnevnice, te da budemo u okrilju Allahove milosti i šefa'ata Allahovog miljenika.

 
Dovu je proučio Esad ef. Dedović, imam Ferhat-pašine džamije.

                                                                                                    Irdin Tutnjić

CATEGORIES
Share This