11. juli 2022. godine – MIZ Žepče

11. juli 2022. godine – MIZ Žepče

Sada već tradicionalno, 11. jula 2022. godine, na dan zajedničke dženaze u Potočarima, Srebrenica, Žepčaci su programom pod nazivom „Cvijet Srebrenice“ obilježili Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Organizator ovogodišnjeg programa bio je Medžlis islamske zajednice Žepče, dok je kao i prethodnih godina koordinatorica projekta Dijana Smajlović.

Obilježavanje je počelo klanjanjem podne-namaza u Ferhat-pašinoj džamiji, a po završetku istog, prisutni su se uputili prema Šehidskom mezarju u Gornjoj mahali gdje su imami MIZ-e Žepče proučili Ja-Sin i Fatihu za sve žrtve genocida i sve šehide.

Po povratku povorke, u 14:00 sati, na platou ispred Doma kulture upriličen je performans koji je izveden na tematiku “Kahva za nikoga”, kao još jedno sjećanje svim generacijama da se zlo i genocid više nikada i nigdje ne smiju ponoviti.

Performans je započeo intoniranjem državne himne, koju je na violini izvela Lamija Tutnjić,  zatim “Srebreničkim infernom” kojeg je izvela Lamija Imamović, a sve uz prigodnu koreografiju mlade žepačke umjetnice Vanese Karso, nakon čega se svim prisutnim obratio glavni imam Medžlisa IZ Žepče, Džafer-ef. Gračić koji se u par rečenica osvrnuo na današnje negiranje genocida i veličanje ratnog zločina.

Program je završen zajedničkom dovom za sve srebreničke šehide, šehide Žepča i sve šehide svijeta. Želimo se zahvaliti velikom broju prisutnih vjernika, građana Žepča, zatim Albinu Smajloviću za realizaciju direktnog prijenosa uživo na našu FB stranicu, kao i Muhamedu i Harunu Tutnjiću, za snimke dronom i predivne fotografije, koje možete pregledati u galerijama na našoj FB stranici.

Ovogodišnju scenografiju (nišani sa brojevima 8372) za performans ispred Doma kulture izradili su Esad i Suada Maglić, a samo postavljanje pomogli su Nadin i Zijad Osmić, te Muhamed i Harun Tutnjić.

T.Ir.

CATEGORIES
TAGS
Share This