Ramazanski bajram 1432./2011.godine u Žepču

Ramazanski bajram 1432./2011.godine u Žepču

PRVI DAN

Ramazanski bajram na području MIZ-e Žepče, a posebno u samom gradu, pun je dešavanja i aktivnosti koje organizuju MIZ-e Žepče i sam džemat Žepče. Tako je bilo i ove 1432./2011.godine. Počelo je klanjanjem sabah-namaza i dovom nakon završene sehurske mukabele. Inače, u gradu se sabah i bajram namaz klanjaju u glavnoj čaršijskoj i u Prečkoj džamiji. Obje džamije su bile pune vjernika već na sabah-namazu, a bajram namaz se klanjao i ispred džamija. Nakon namaza, uslijedilo je čestitanje i masovni odlazak i posjeta mezarjima, u posjet  svojim najmilijim koji su preselili na ahiret. Zbog masovnosti samog broja vjernika koji odmah iz džamija odlaze na mezarja, ovaj događaj je poseban u Žepču. Poslije mezarja, odlazi se svojim kućama.

DRUGI DAN

 Drugog dana bajrama je Dan šehida. Takođe poseban dan u cijeloj BiH, pa tako i u Žepču. Postala je skoro obaveza muslimanima u Žepču da drugog dana bajrama dođu na podne namaz u čaršijsku džamiju, i da zajedno na čelu sa imamima ovoga džemata i sa glavnim imamom, u velikoj povorci, dostojanstveno kroz grad prođu do džamije u Gornjoj mahali, gdje se nalaze žepački šehidi.

Proučen je Ja-sin, i upućena dova uzvišenom Allahu dž.š. Glavni imam je ponovo pročitao i fetvu dr. Ljevakovića o zabrani skrnavljenja svetosti bajramskih blagdana. Nažalost, ne poštivanje ove fetve odnijelo je u prvoj bajramskoj noći jedan mladi život u Žepču.

Poslije ikindije namaza upriličen je i svečani bajramski prijem u Gradskoj kafani Doma kulture u Žepču, na kome već tradicionalno prisustvuju zvanice iz vjerskog i društveno-političkog života naše opčine ali i kantona. Prijemu prisustvuju načelnik općine sa svojim pomoćnicima, predsjedavajući OV Žepče sa vijećnicima, predstavnici obje crkve, direktori škola, predstavnici MZ sa naše općine, te mnogi privrednici i ugledni građani. Od prije dvije godine, suorganizator bajramskog prijema, pored MIZ-e Žepče, je i OV Žepče na čelu sa predsjedavajućim gosp. Muhamedom Jusufovićem.

TREĆI DAN

Posljednjeg dana bajrama, glavni imam i predsjednik MIZ-e Žepče, posjetili su nekoliko šehidskih porodica u samom gradu. Posjetili su Halilović Eniza, Čoker Havu i Purak Salihu. Razgovarali s njima te im uručili i prigodne bajramske hedije. A nakon akšama-namaza, u kino sali Doma kulture, održan je i svečani bajramski koncert. 

U organizaciji MIZ-e Žepče i gđe Zemire Mujičić, u Žepče je stigao   ansambl "Istok-orijent" iz Zenice. Pod dirigentskom palicom prof. Nedima Talića nastupili su i horovi MIZ-e Žepče, hor "El-Munšidin", hor BZK "Preporod" Žepče, te mnogi solisti. 

Nakon koncerta, zajednička je ocjena da sljedeći bajramski koncert treba održati na otvorenom, jer je sala Doma kulture postala pretijesna za sve one koji su željeli prisustvovati ovom velikom događaju. 

Pored zvaničnika sa naše  općine, koncertu su prisustvovali i premijer Vlade ZDK, gosp. Plevljak, te mnogi ministri iz  Vlade, između ostalog ministrica finansija, ministrica obrazovanja, ministar za socijalna pitanja i izbjeglice i drugi. Njihova posjeta je ugodno iznenadila sve žepčake prisutne na koncertu.
Po završetku koncerta, ugledni zvaničnici osvježili su se u sali MIZ-e Žepče, te iskoristili priliku za razmjenu mišljenja i dogovaranje dalje saradnje na relacijama općina-kanton. MIZ-e Žepče je ponosan što je upravo na dan bajrama bio posrednik i dodatno uvezao općinske i kantonalne strukture vlasti. Jedan od mogućih plodova ovoga slučajnog sastanka je i klimatiziranje kino sale Doma kulture u Žepču. Naime, data su čvrsta obećanja kako premijera tako i prisutnih ministara da će se ići u realizaciju ovoga projekta.


 
Na kraju, želimo se zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da sve ove nabrojane bajramske aktivnosti prođu u najboljem redu, te da i svaki sljedeći bajram bude uvijek bolji od predhodnoga. Neka nam dragi Bog na tom putu pomogne, amin!
CATEGORIES
Share This