RAMAZANSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA MIZ ŽEPČE – RAMAZAN 1443./2022.

RAMAZANSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA MIZ ŽEPČE – RAMAZAN 1443./2022.

Hvala Allahu, Stvoritelju, Održavatelju, Ravnatelju, Odreditelju i Utočitelju svega stvorenog. Allahov mir i blagoslov neka je na Allahova poslanika i vjerovjesnika Muhammeda a.s.

Poštovani Bošnjaci i Bošnjakinje, Žepčaci i Žepčanke, slušaoci radija Žepče, braćo i sestre,

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi!

Večeras, sa akšamom nastupa najodabraniji mjesec u hidžretskom kalendaru – mubarek ramazan. To je mjesec posta, Kur`ana i ukupno pojačanog ibadeta kako onog individualnog, tako i zajedničkog! Ramazan sa svim svojim berićetima i aktivnostima je šansa da stvari i situaciju unutar sebe i okolo sebe promijenimo na bolje.

Ramazan i post u njemu je bašča u kojoj pijemo duhovni napitak koji se zove takvaluk iii svjesnost Boga Jedinog, koji treba da okrijepi našu umornu dušu i naš duh koji je premoren stalnim i nezasitnim zahtjevima našeg tijela. A naše tijelo ukoliko nije vođeno našom dušom, neprestano zahtijeva jelo i piće do uništenja, zahtijeva neograničenu pohlepu, neprestano traži sebičnost, umišljenost, narcisoidnost i oholost, sve dok čovjek postane nečovjek.

Ramazanski napitak koji se zove post je najbolji lijek protiv ovih bolesti modernog čovjeka. Dakle, kruna ramazanskog posta i svih drugih ramazanskih ibadeta jeste da se tijelo stavi pod kontrolu duše, koja je umorna od jela, pića, ružnog govora,ružnih misli, ružnih osjećanja, ružnih želja ljudskog tijela. Možda više nego ikada ljudska duša je zarobljena u tijelu, zavijena u prašinu, zakopana u zemlju, ranjena u srce, pogođena u oko, udarena u uho, ubijena u um. Duša ljudska se topi od stida, od dječijih suza, od dječijeg plača, od prolivene nevine ljudske krvi. Ljudska duša je umorna zato što je rob svome tiijelu umjesto svome Gospodaru, Umorna je zato što je je zamračuje mrak rata, umjesto da je obasijava svjetlo mira; umorna je zato što se umjesto ljubavi srca nudi mržnja rata, umorna je zato što umjesto zdravog uma progovara bolesni um svuda oko nas; umorna je ljudska duša od stida i srama što njeno tijelo ne želi lijek i ne zna granice svoje pohlepe i ide ka samouništenju.

Braćo i sestre, ramazan i njegov post treba da okrijepe našu dušu koja treba da izliječi naše tijelo, ali i naš komšiluk, naše društvo, našu domovinu i našu planetu. To je naša trajna zadaća – biti iskreni rob Božiji i ničiji više i biti koristan kako svojoj duši, tako i drugim ljudima. A svi ljudi su braća i sestre, sinovi Adema i Have. Ramazan je mjesec u kojem sami sebe trebamo vratiti svome iskonu, vratiti se na fabričke postavke. U suprotnom, slijedi nam propast ovog i budućeg svijeta.

U to ime, molim dragog Boga da nam svima olakša ramazanski post, da primi naše dove (molitve) da nam podari mir u našoj duši, u našim porodicama, našim džematima, našim gradovima i selima, u našoj domovini ali i na cijeloj našoj planeti.

Svim muslimanima i muslimankama, bošnjacima i bošnjakinjama, posebno žepčacima i žepčankama, želim hairli i sretan mubarek ramazan.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Džafer ef. Gračić, Žepče, 1.4.2022.godine

CATEGORIES
Share This