RAMAZANSKA PORUKA-ČESTITKA REISU-l-ULEME

Sarajevo, 22. septembar 2006. (MINA) – Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je danas ramazansku poruku-čestitku u povodu nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana koji počinje u subotu 23. septembra.

Reisu-l-ulema dr. Cerić u ramazanskoj poruci-čestitki kaže :

-Ovo je prilika  da vas podsjetim da islam ima pet temelja na kojim se gradi moralna ličnost muslimana.Od tih pet temelja tri su kolektivna, a dva individualna i posebno osobna. Namaz, zekat i hadž su kolektivni ibadeti koje, petkom kada je džuma, namaz trebamo zajednički izvršiti u džamiji, bajram kada klanjamo trebamo biti zajednički u džamiji, kada zekat djelimo to činimo tako što pomažemo drugima, i kada hadž obavljamo to radimo kolektivno.

Međutim kada izgovaramo šehadet, to radimo osobno i to je očitovanje onoga što je u našem srcu.Tako isto kada postimo, to  je osobnio čin ibadeta.

Zato Allahov poslanik Muhamed a.s. nas obavještava da je Allah dž.š. kazao da je  post  toliko vrijedan, da je jedino moguće nagradu dobiti od Njega  na način koji se razlikuje od svih ostalih nagrada. 
Post je moj i ja ću za post posebno nagraditi >  
U Kur'anu časnom Allah dž.š. nas obavještava da je post bio propisan i narodima koji su bili prije nas :

 < Post je propisan vama kao što je bio propisan narodima koji su bili prije vas >.
U Kur'anu nam se potom objašnjava razlog : 

>Ne bi li ste se sačuvali od nemorala >
To znači da je post ibadet, čin koji nam omogućava da provjerimo izdržljivost svoga tijela, da učimo tijelo da se oslobodi strasti koje mu štete. Post je isto tako način  da osvježimo svoj um lijepim i zdravim mislima.Post je i prilika, posobni čin ibadeta prema Bogu, ali i da očistimo svoje srce od zlih misli i svega onoga što ne valja.

Post je, kao što sam rekao osobni čin, ali on u sebi kao mjesec Ramazan sadrži i nešto što je i zajedničko i kolektivno, teravih namazi.  Posebno ovog Ramazana, pozivam muslimane i muslimanke da umjesto obilnih iftara pogledaju oko sebe i pomognu siromašnim, onim kojim treba pomoći u našem društvu.To čiščenje tijela, to osvježenje uma i to ozdravljenje našeg srca kroz post treba da osjeti naš komšija,naš susjed, onaj kome treba topla riječ i naša pomoć.

S ovim mislima i dovom Uzvišenom Allahu dž-š. želim čestitati svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijapori Ramazani-šerif.Također želim čestitati Ramazan našoj braći i sestrama u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu,  Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i muslimanima cijeloga svijeta sa riječima :

RAMAZANi-ŠERIF MUBAREK OLSUN.

CATEGORIES
Share This