RAMAZANSKA PORUKA – Džafer ef. Gračić, glavni imam MIZ Žepče

RAMAZANSKA PORUKA – Džafer ef. Gračić, glavni imam MIZ Žepče

Zahvala Allahu dž.š. i salavat na poslanika s.a.v.s.

Poštovane sestre i draga braćo, es-selamu alejkum!

U utorak sa zalaskom sunca, na vrata naših domova, džamija, ulica, mahala, sela i gradova, dolazi nam blagoslovljeni mubarek mjesec Ramazan, mjesec posta, mjesec posljednje Allahove objave, Kur'ana Časnog, mjesec božanske milosti, oprosta i spasa. Mjesec duhovne i fizičke obnove i mjesec bereketa, istinske radosti i veselja. Sestre i braćo, mubarek Ramazan nam ove godine dolazi u proljeće, u najljepše godišnje doba, kada Allah Uzvišeni gizda najljepšim gizdama zemlju nakon njenog mrtvila. O, koliko simbolike i ljepote u ovome ima za one koji žele da prodru u suštinu svoga bivstvovanja i koji žele da pronađu odgovore na pitanja; Zašto sam stvoren, zašto živim, zašto na kraju umirem?

Poštovani vjernici, Ramazan mubarek je mjesec koji nam svima pruža priliku da ovo teško breme koje se život zove, olakšamo, da nadu u bolje sutra, i ovo dunjalučko i ono ahiretsko, unutar sebe, povećamo. Ovo je mjesec u kome nema niti jednog razloga za naš pesimizam, za našu tugu, za našu letargiju, a „milion i jedan“ razlog za optimizam, radost, i naravno, naš insanski vjernički aktivizam. Nažalost, mubarek Ramazan dočekujemo u vremenu poremećenih međuljudskih odnosa, u vremenu mržnje i zavidnosti, u vremenu oholosti, narcisoidnosti, sebičnosti i prepotentnosti.

Sestre i braćo, ovo su šejtanske osobine i prljavštine naše duše, koje moramo unutar sebe očistiti, prije nego očistimo naša tijela, odijela i mjesta našeg stanovanja.  Zato, prije nego što nam Ramazan na naša vrata zakuca ili pozvoni, pomirimo se sa zavađenom sestrom ili bratom, iskreno iz dubine duše, iz „petnih žila“, izbacimo mržnju i zavist iz svojih duša, očistimo svoje srce od oholosti i sebičnosti, i umjesto toga, neka se ljubav trajno useli u naše osjećaje i misli. Zadovoljstvo neka preplavi naša prsa, neka skromnost zavlada našim dušama i tijelima. Tek tada, otvorimo širom vrata našem najdražem musafiru, mubarek Ramazanu. Da nas počasti svojim ramazanskim darovima. MERHABEN JA ŠEHRI RAMADAN! Dobro nam došao, o, mubarek Ramazan!

U to ime, svim mu'minima i mu'minkama, muslimanima i muslimankama, želim da u svoje ime i u ime Medžlisa islamske zajednice Žepče, čestitam nastupajući mubarek Ramazan – RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN !

Glavni imam, Džafer ef. Gračić

CATEGORIES
Share This