PROMOCIJA KNJIGE –  “Bošnjačko življenje islama”

PROMOCIJA KNJIGE – “Bošnjačko življenje islama”

U srijedu, 09. novembra 2022. godine u sali Općinskog vijeća Žepče upriličena je promocija naučno-istraživačkog rada i knjige “Bošnjačko življenje islama – Običaji i pobožne prakse” autora hfz. dr. Elvir ef. Duranovića. Promotori su bili dr. Ferid ef. Dautović – direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i autor knjige hfz. dr. Elvir Duranović – naučni saradnik u Institutu. Moderator promocije bio je, u ime Medžlisa IZ Žepče i glavnog imama Džafer-ef. Gračića, imam Ferhat-pašine džamije u Žepču, mr. Benjamin ef. Hodžić.

Promotori su ukazali na cilj sa kojim je ovo istraživačko djelo objavljeno, a u okviru kojeg su posjećeni mnogobrojni bosanskohercegovački gradovi i istražena specifična tradicija običaja i pobožnih praksi muslimana – Bošnjaka. “

„Kazao bih da je to generacijska knjiga koju je Duranović uradio o jednom bošnjačkom življenju islama, promatrajući kako se islam živi po našim krajevima, i tako ga i zabilježio. Nije se upuštao u teološke rasprave o tome, nego je riječ o vjerskim običajima muslimana Bošnjaka od rođenja po do smrti. On je oslikavao sve te naše lijepe običaje, našu tradiciju kroz koju smo prolazili i ovu koju živimo, i to na jedan specifičan način. Metodologija koju je koristio u ovoj knjizi je posebna zbog činjenice da on prati neke ljude i njihovu djecu od rođenja pa do vjenčanja i tako oslikava jedan običaj, adet i tradiciju. Vrlo važno je da se upoznajemo sa našom tradicijom, istražujemo je i čuvamo, i da na taj način ustvari čuvamo sebe i svoj identitet” – istakao je u svom obraćanju dr. Ferid Dautović.

Istraživač i autor ovog djela hfz. dr. Elvir Duranović je poručio: “Cilj ove studije bio je da pokaže kakav je vjerski život Bošnjaka, koliko se on promijenio i koliko smo mi odustali od naše tradicije i promijenili se u ovih proteklih 30 godina od agresija na Bosnu i Hercegovinu.” Autor je izložio zaključak studije prema kojem je uticaj stranih faktora na tradiciju i vjerski život muslimana veoma mali i zanemariv, te je prisutnima kroz konkretne primjere vjerske prakse muslimana ukazao na različitost tradicije u određenim vjerskim krugovima. Naglasio je da je ova knjiga/studija nastala na inicijativu reisul-uleme Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića, koji je primijetio da se našom živom vjerskom tradicijom uglavnom više bave drugi učenjaci, prvenstveno stranci, pa tek onda imamo naše domaće studije. Medžlis IZ Žepče se zahvaljuje IITB (Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka) što je u okviru manifestacije “Dani islamske tradicije Bošnjaka” planirao i realizirao aktivnosti upravo u Žepču, zatim, zahvaljuje se svima koji su odvojili vrijeme i prisustvovali promociji knjige, a posebno hvala Općini Žepče na ustupljenom prostoru.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This