Predstavljena knjiga “Stazama vjere i dobročinstva” autora Mehe Šljive

Predstavljena knjiga “Stazama vjere i dobročinstva” autora Mehe Šljive

Medžlis Islamske zajednice Žepče je u petak, 20. oktobra 2023. godine u džematu Biljevina organizirao promociju knjige “Stazama vjere i dobročinstva”, autora mr. Mehe Šljive, šefa Odjela za hatabet, vaz i iršad u Rijasetu islamske zajednice.

O knjizi su ovom prilikom, pored autora, govorili i rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta IZ-e u BiH Vehid-ef. Arnaut, te, glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić.

Promotori su kazali da se radi o tekstu koji je intelektualno na visokom nivou i koji je namijenjen više čitalačkoj publici koja se više druži s knjigom. U knjizi su sadržane osnovne teme naše vjere, kao što su ljubav, mir, istina, pravda, i druge.

Knjiga tretira brojne društvene pojave koje su prisutne u našim džematima, među našim ljudima. Također, knjiga predstavlja i jednu hronologiju događaja u posljednjih nekoliko godina. U knjizi se u više od sedamdeset naslova na jedinstven, dopadljiv, koncizan i dinamičan način artikuliraju suštinska pitanja života vjernika i Zajednice muslimana ovih prostora.

Knjiga predstavlja kompilaciju tekstova koje je autor pripremao u proteklom periodu, a u kojima je zapisivao vlastita razumijevanja, ali i propitivanja.

Sam autor, u ranijim promocijama ove knjige, kazao je da “ovu knjigu možemo čitati kao svojevrsnu autobiografiju, iako ona nema tih elemenata u klasičnom smislu, ali u duhovnom smislu vlastitog duhovnog propitivanja i razumijevanja pojmova i relacija, ona to sigurno jeste. U knjizi pišem o univerzalnim, trajnim vrijednostima islama. Evidentno je da se neke tradicionalne forme života razbijaju, da nestaju. Ne smijemo kapitulirati, trebamo čuvati univerzalne vrijednosti, na kojima je svijet nastao”.

Na kraju, hvala džematu Biljevina na gostoprimstvu i džematlijama koji su odvojili vrijeme i posvetili ga druženju s knjigom, i o knjizi. Sa ovom aktivnošću MIZ-e Žepče polahko zatvara ovogodišnju sedmu po redu vjersko-kulturnu manifestaciju “Tebi, O Allahov poslaniče…” kojom obilježava mjesec rebiul-evvel i Mevlud Poslanikov.

T.Irdin

CATEGORIES
Share This