Penzionisan imam džemata Biljevina – Ramo ef. Hodžić

Penzionisan imam džemata Biljevina – Ramo ef. Hodžić

U četvrtak, 30.9.2021. godine, u periodu akšama do jacije, u džematu Biljevina, imami MIZ Žepče sa glavnim imamom i predsjednikom IO MIZ Žepče, imali su posebnu noć i poseban program. U ovoj posebnoj noći, u penziju je ispraćen dugogodišnji imam ovoga džemata, Ramo ef. Hodžić. Skoro 40 godina, Ramo ef. je vodio džemat Biljevinu. Prisutnim džematlijama, članovima IO MIZ Žepče, članovima DžO Biljevina, kolegama imamima, obratili su se predsjednik Ilmijje OO Žepče, Salih ef. Kamerić, zatim Ramo ef. Hodžić, te glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić. U svojim obraćanjima posebno su govorili o imamskom „poslu“ i pozivu, a „obojili“ su program snažnim porukama koje su upućene, prije svih, imamima i imamskoj misiji. Predsjednik Illmije je govorio o odgovornosti koju nosi imam, težini problema sa kojima se svakodnevno susreću ali i o privilegiji imameta, kako je teško biti imam, a opet, kako je časno.
Ramo ef. u svom oproštajnom govoru izrazio je zahvalnost onima koji su najvažniji; Allah Uzvišeni, roditelji, hanuma, kolege, kolektiv i džemat.
Glavni imam, Džafer ef. je kazao rečenicu kojom postavlja sebi i nama pitanje ponovnog izbora imameta kao profesije, računajući na odgovornost, što na najbolji način govori o imamskom “poslu”…
No, bilo kako bilo, u ime kolektiva MIZ Žepče, Rami ef. želimo dug život, zdravlja, mira i rahatluka u danima koji su pred njim, a čestitati i poželjeti dobrodošlicu želimo našem novom kolegi, Hasib ef. Efendiću.
Na kraju posebnog programa, kojeg su izveli imami MIZ Žepče i polaznici mekteba Biljevina, Rami ef. su uručeni pokloni, skromne novčane hedije, posbna umjetnička djela, te, priznanja…
 
T.Ir./Z.R.
CATEGORIES
Share This