ŽEPAČKI SREDNJOŠKOLCI U POSJETI INSTITUCIJAMA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH

ŽEPAČKI SREDNJOŠKOLCI U POSJETI INSTITUCIJAMA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH

U ponedjeljak, 27.09.2021. godine, bismo u edukativnoj posjeti Sarajevu. Edukativna posjeta je zajednički projekat naše škole, na čelu sa direktorom Adilom Gačićem i Medžlisa islamske zajednice Žepče, na čelu sa Džaferom efendijom Gračićem.
U pratnji naših učenika bili su: Anida Mujić, profesorica bosanskog jezika i književnosti te Suljo Grabus i Senad Hodžić, profesori islamske vjeronauke.
Naši učenici, zajedno sa svojim profesorima, posjetiše Vakufsku direkciju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te Gazi Husrev-begovu džamiju kao i istoimenu biblioteku, jednu od najmodernijih u Evropi.
Ljubazni domaćini Vakufske direkcije upoznaše nas, putem dokumentarnog filma, sa historijatom, važnošću i ulogom vakufa za opstanak islama i muslimana na bosanskohercegovačkom prostoru. Također, bismo počašćeni doručkom od strane domaćina. Istim se zahvalismo i krenusmo dalje…
U planu smo imali i posjetu dvjema džamijama, Baščaršijskoj i Istiklal džamiji, ali zbog radova koji se izvode u istim, bismo uskraćeni za posjetu i razgledanje.
Baščaršijska džamija, odnosno džamija Havadže Duraka se nalazi na Baščaršiji u Sarajevu. Izgrađena je 1528. godine. Džamija je vakuf hodže Duraka, po kome je i dobila ime.
Istiklal džamija jedna je od novijih džamija, koja se nalazi u sarajevskom naselju Otoka, i jedna od najvećih u Bosni i Hercegovini. Dobila je ime po Istiklal džamiji u Jakarti, nacionalnoj džamiji Indonezije, jer su sredstva za izgradnju ove džamije bila poklon od indonežanskog naroda i vlade za Bosnu i Hercegovinu kao znak solidarnosti i prijateljstva između ove dvije države.
Druženje nastavismo u haremu džamije Gazi Husrev-bega. Okrijepismo se i abdestismo vodom iz šadrvana koji se nalazi u haremu džamije. Obavismo podne namaz i zaputismo prema biblioteci Gazi Husrev-bega, biblioteci koja raspolaže bogatim književnim fondom, rukopisima neprocjenjive vrijednosti, muzejskom zbirkom, čitaonicom…
Domaćini nam iskazaše riječi tople dobrodošlice i upoznaše sa izložbom “Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra”, a koja je u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a u okviru manifestacije “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata”.
Zadivljeni izložbom, ali i drugim sadržajima koje biblioteka nudi, zahvalismo se domaćinima i napustismo biblioteku, a druženje nastavismo starom sarajevskom čaršijom, Baščaršijom.
 

Anida Mujić

CATEGORIES
Share This