ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA MIZ ŽEPČE

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA MIZ ŽEPČE

Medžlis Islamske zajednice Žepče, u subotu 17. februara 2024. godine, u prostorijama Ferhat-pašine džamije u Žepču, održao je treću, u ovom sazivu, godišnju Skupštinu. Skupštini je prisustvovalo 28 od ukupno 33 delegata.

Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo, čiji je predsjednik, Helmedin Kulašin, delegat iz džemata Žepče.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika IO MIZ Žepče g-dina Edina Šišića i glavnog imama h. Džafer-ef. Gračića, koji su u svojim izlaganjima napravili presjek stanja u proteklom periodu (rad IO i VP rad), na sjednici Skupštine razmatran je i usvojen godišnji izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2023. godinu sa općim smjernicama za rad u 2024. godini.

Također, članovi Skupštine dali su saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2023. godine, završni račun za 2023. godinu i Plan prihoda i rashoda za 2024. godinu. Izvještaj je, u ime Ašira Mehića, predsjednika finansijske komisije i knjigovođe MIZ Žepče, podnio predsjednik IO MIZ Žepče, g-din Edin Šišić.

Sjednici Skupštine prisustvovali su muftija zenički, hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje u Muftijstvu zeničkom Edin-ef. Kavazović, te, rukovodilac Pravne službe Muftijstva, Adnan Husić. Kao gost, Skupštini je prisustvovao i istoj se obratio, glavni imam MIZ-e Doboj, Ibrahim-ef. Halilović. Takođe, Skupštini je prisustvovalo i nekoliko članova IO MIZ Žepče. Učešće u radu, svojim obraćanjem i predlaganjem uzeli su delegati Vedad Šečić, Zijah Malićbegović, Nesib Efendić i Avdo Krehmić.

Muftija zenički, hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, u svom obraćanju je čestitao i pohvalio rad Izvršnog odbora Medžlisa IZ, zahvalio se članovima Skupštine na usvajanju godišnjih izvještaja, te istaknuo posebnu odgovornost u radu svih u MIZ-e Žepče, od glavnog imama, preko administracije, predsjednika i članova IO, te članova džematskih odbora, delegata skupštine i džematlija.

Muftija je između ostalog, istakao: „Budimo svjesni, draga braćo, da je imati instituciju – instituciju Islamske zajednice poseban sunnet Poslanika a.s. – počevši od Medinskog ustava i uspostave prve države. Zato posebno moramo čuvati naše institucije. Upamtimo da je hizmet islamskoj zajednici, hizmet Islamu i muslimanima.“ Govorio je i o trenutnom stanju, te o vremenu i okruženju u kojem rade imami danas.

Po završetku obraćanja, u svečanom dijelu sjednice dodijeljena su priznanja – najuspješnijem predsjedniku džematskog odbora za proteklu godinu, najboljem muallimu u mektepskoj 2022./2023. godini, te, dva priznanja. Glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić, uručio je priznanje najuspješnijem muallimu MIZ Žepče za proteklu mektepsku godinu, mr. Benjamin-ef. Hodžiću – imamu u džematu Žepče, predsjednik IO MIZ Žepče Edin Šišić uručio je priznanje najboljem predsjedniku džematskog odbora – Salihu Sinanoviću iz džemata Brižđe, a muftija je uručio dva posebna priznanja – za dugogodišnju podršku, saradnju i hizmet islamskoj zajednici uopće – Esadu i Suvadi Maglić, te, Fikretu Hadžiću.

Dovu je proučio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje u muftijstvu zeničkom, Edin-ef. Kavazović.

T. Irdin

CATEGORIES
Share This