ODRŽANA PRVA RADIONICA SAVJETOVALIŠTA ZA BRAK I PORODICU MIZ ŽEPČE

ODRŽANA PRVA RADIONICA SAVJETOVALIŠTA ZA BRAK I PORODICU MIZ ŽEPČE

U nedjelju, 3.3.2024. godine, u prostorijama MIZ-e Žepče, održana je prva radionica Savjetovališta za brak i porodicu MIZ-e Žepče, za djevojke, pod nazivom “Izbor bračnog druga”.

Riječi dobrodošlice uputio je glavni imam MIZ-e Žepče, Džafer-ef. Gračić, savjetnik – teolog, i ovom prilikom se zahvalio profesoricama Vahidi Bijedić  savjetnici – psiholog /pedagog i Muneveri Ridžal, voditeljici Savjetovališta za brak i porodicu, za organizovanje i realizovanje radionice.

“Savjetovalište za brak i porodicu je projekat Islamske zajednice, pored bračnog i porodičnog savjetovanja, ima i predbračno savjetovanje, s ciljem da današnjoj omladini olakša i pomogne u izboru bračnog druga, obzirom da se danas omladina susreće sa raznim izazovima kojih ranije nije bilo, kao što je promovisanje raznih nemorala, a koji se predstavljaju kao zdrav način života.

Stoga je i MIZ-e Žepče odlučio biti dio ovog projekta,” rekao je između ostalog glavni imam u svom obraćanju.

 Prof. Munevera Ridžal, voditeljica Savjetovališta za brak i porodicu, govorila je o važnosti braka i izboru bračnog druga sa stanovišta islama.

U svom izlaganju, napomenula je da je “brak u islamu je vid ibadeta, sunnet Allahovog Poslanika a.s. Vjera i moralne vrline su osnova za uspješan brak, te da islam preporučuje upoznavanje prije braka, i ukoliko se međusobne vrline podudaraju, da se stupi u brak. Zabranjen je svaki oblik nemorala.”

Prof. Vahida Bijedić savjetnica – psiholog /teolog,  govorila je o osobinama koje trebaju imati obje strane. “Emocionalna stabilnost, lijep odgoj, smirenost, spremnost na odricanje, međusobno razumijevanje – to bi trebale biti osobine koje krase buduće bračne drugove. Očekivanja u braku, da nema idealne osobe te, da imamo prava i dužnosti, poštovanje i uvažavanje – obostrane su smjernice ka uspješnom braku.”

Ukoliko želimo skladan i uspješan brak, najvažnije je imati moralne vrijednosti i uvjerenja, te takvu osobu tražiti za sebe – zaključak sa uspješno održane radionice, jer, porodica je stub društva, što znači, ako imamo stabilnu porodicu, imat ćemo i stabilno društvo.

T. Lamija/T. Irdin

CATEGORIES
Share This