Održana II redovna skupština Medžlisa IZ-e Žepče

Održana II redovna skupština Medžlisa IZ-e Žepče

 

Medžlis Islamske zajednice Žepče, u subotu 14. februara 2015. godine, u prostorijama Ferhat-pašine džamije u Žepču, održao je redovnu, drugu u ovom sazivu, godišnju Skupštinu. Skupštini je prisustvovalo 26 od ukupno 33 delegata. 
Novina u odnosu na ranija zasjedanja je, da Skupštinu vodi radno predsjedništvo, čiji je predsjednik, u ovom slučaju Muhamed Moranjkić delegat iz džemata Žepče, i vodio ovo zasjedanje.
Nakon uvodnih obraćanja predsjednika Izvršnog odbora gosp. Armina Beće i glavnog imama h. Izet ef. Efendića, koji su u svojim izlaganjima napravili presjek stanja u proteklom periodu, na sjednici Skupštine razmatran je i usvojen godišnji izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2014. godinu sa općim smjernicama za rad u 2015. godini. 
Također, članovi Skupštine dali su saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2014. godine, završni račun za 2014. godinu i plan prihoda i rashoda za 2015. godinu. Za govornicu su izašli i uzeli učešća u raspravi delegati  Muhamed Moranjkić, Galib Dervišić, Himzo Grabus i Nesib Efendić.
Sjednici Skupštine prisustvovao je i muftija zenički, mr. Ejub ef. Dautović. 
U svom obraćanju muftija je čestitao i pohvalio rad Izvršnog odbora Medžlisa IZ, zahvalio se članovima Skupštine na usvajanju godišnjih izvještaja, te istaknuo posebnu odgovornost u radu svih u MIZ-e Žepče, od glavnog imama, preko administracije, predsjednika i članova IO, te članova džematskih odbora, delegata skupštine i džematlija. Kazao je kako međusobno povjerenje u ovom MIZ-e, odiše odgovornošću i funkcionalnošću. 
Takođe, posebno je pohvalio materijal za Skupštinu, kazavši kako je kvalitetan, sažet, tačan i da je to odlična lična karta Medžlisa. Muftija je govorio i o problemima sa kojima se susreću naše džematlije, od čega je kao „rak“ ranu naveo kladionice, zatim nezaposlenost, siromaštvo, međusobno nepovjerenje. Kada je u pitanju pomoć IZ-e tokom prirodnih nepogoda koje su između ostalih pogodile i ovaj medžlis, muftija je ponovio podatak da je IZ-a u BiH na područje Medžlisa Žepče uputila pomoć od preko 700.000,00 KM. Pozvao je muslimane da jačaju vjeru i moral, jačaju zajednicu kroz lični život, porodicu i džemat, da čuvaju jedinstvo i slogu u džematu, da rade na odgoju omladine, da promovišu „proizvodne“ fakultete, da jačaju komunikaciju sa džematlijama, da vode brigu o socijalno-ugroženim džematlijama i da nastave dobru saradnju sa društveno-političkim organizacijama. Kao zaključak, muftija je zatražio od svih nas da posebno čuvamo VJERU, PORODICU, DŽEMAT, ZAJEDNICU I DOMOVINU BiH.  
U svečanom dijelu sjednice, IO MIZ-e Žepče dodijelio je priznanje muftiji zeničkom, mr. Ejub ef. Dautoviću. Priznanje su uručili glavni imam MIZ-e Žepče h. Izet ef. Efendić i predsjednik IO MIZ-e Žepče, gosp. Armin Beća.
Dovu je proučio muftija, mr. Ejub ef. Dautović.

                                                                                                     Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This