Polaznici kursa islama posjetili Makedoniju

Polaznici kursa islama posjetili Makedoniju

Polaznici Kursa islama iz Žepča, zajedno sa svojim kolegama iz Travnika posjetili su Makedoniju. Praktično je postala tradicija da polaznici kursa islama iz Žepča po završetku kursa, svake godine idu na neku odabranu destinaciju. Uglavnom su to posjete Bošnjačkoj omladini u dijaspori, odnosno krajevima u bivšoj Jugoslaviji.

Do sada smo posjetili bošnjačku omladinu u Rijeci, Sandžaku, Zagrebu, Baru i Ulcinju a ove godine smo se uputili bošnjacima u Makedoniju.

Na put smo krenuli 05.06.2008.g. u 7 h ulutro, da bi smo tek u ponoć stigli na naše odredište u Bošnjačko naselje Batinci a na domak Skoplja.

Usput smo zastajali i razgledali ljepote koje je Dragi Bog  stvorio, ali i ljepote koje su napravili ljudi. Učili smo fatihu Mehmed paši Sokoloviću za Ćupriju na Drini. Ali i drugim velikim dobrotvorima koji su ostavili razne hajrate po ovim prostorima.

Na višegradskoj ćupriji

Naš galvni domaćin Jusuf ef. Čolović, njegov brat Nusaf  i sin Tarik, dočekali su nas prije ulaska u Skoplje i poveli na odredište.

Iako je bila ponoć kad smo stigli, dočekao nas je veliki broj omladine, djece ali i odraslih. Naši domaćini su se praktično pootimali za nas i svi rasporedi i spiskovi  „pali su u vodu“.

Mnogi su ostali bez mogućnosti da ugoste nekog od nas, i mi smo vidjeli da su uistinu žalili što nemogu nikog povesti svojoj  kući.

Pošto smo došli kasno, odmaralo se praktično do džume. Džumu smo klanjali u mjesnoj džamiji , koja je sasvim nova, prostrana i vrlo lijepa. Hutbu je održao Izet ef. Efendić, glavni imam iz Žepča a imamio je Salih ef. Arslanović, imam iz Travnika. Izet ef. se uglavnom zahvalio domaćinima na srdačnom i toplom prijemu, kakav znaju prirediti samo bošnjaci porijeklom iz Sandžaka. Ukazao je i na potrebu povezivanja i jedinstva muslimana ali i Bošnjaka. Salih ef. Arslanović se takođe poslije džume zahvalio domaćinima.


Na džumi u Batincima


Islamski centar u Antakiji

Poslije klanjanja džume namaza uputili smo se u obilazak Skoplja i njegovih znamenitosti. Posjetili smo jedan manji islamski centar u mjestu Arnakija, gdje nam je domaćin bio Sabahudin ef. Mahmuti, inače veliki borac, entuzijasta na putu vjere islama. Njegove džematlije, biznismeni, Bejtullah i ministar zdravlja R.Makedonije Imer Selmani, priredili su nam izvanredan ručak u hotelu „Dardanija“, općina Saraj.

Ručak koji su priredili Bejtulah i Imer Selmani


Bejtulah Selmani, naš domaćin

Sa skopske tvrđave vidjeli smo veliki dio novog Skoplja ali i cijelu staru čaršiju sa svim džamijama iz Osmanskog perioda.
Na skopskoj tvrđavi


 

Po povratku u Batince čekala nas je večera. Omladina se družila, zabavljala cijelu noć. Mada se mnogi nisu naspavalai u usbotu ujutro u 7 h krenuli smo na put po zapadnoj Makedoniji, koju niko od nas do tada nije vidio. Bili smo fascinirani prelijepim krajolikom. Gusto naseljena sela po obroncima Šar planine izgledala su poput zrelih plodova na krošnji velikog stabla.

Dvorište Šarene džamije Tetovo

 

Posjetili smo Tetovo. Tetovski biser, Šarena džamija posjetila nas je na Bosnu i na Šarenu džamiju u Travniku. To su jedine dvije džamije koje sam vidio a da su odslikane i iznutra i iz vana. Arhitektura, sklad, ljepota boja i umijeće velikih umjetnika, sve se skupilo u ovoj džamiji. Izuzetno lijepo, čisto i uredno dvorište sa svojim zelenilom , te ograda, turbe, abdesthana i drugi detalji upotpunjuju ovu krasnu džamiju.

Unutrašnjost Šarene džamije

Vanjska fasada Šarene džamije


 

Usput smo vidjeli Gostivar i Kičevo, u kojima takođe dominiraju džamije sa velikim munarama. Zapravo, čitava zapadna Makedonija premrežena je džamijama i mesdžidima. Zapravo najmanje 50% ukupnog stanovništva Mekdonije čine muslimani. Oni su naravno različitih nacionalnosti ali to za nas nije važno.

U Ohrid smo stigli oko podne. Svi smo bili oduševljeni ljepotama ovoga grada koji neumoljivo podsjeća na mediteranske gradove, mada je podaleko od mora. Obilazili smo grad, šetali, razgledali a neki su se bogami vozili čamcima po jezeru.


Vožnja po Ohridskom jezeru

Podne smo klanjali u džamiji koja okuplja džematlije Turke. I imam je Turčin koji ovdje službuje  po rasporedu Turske IZ-e. Vidjeli smo i stablo koje je staro 1150 godine. Ohrid je sa svojim jezerom grad koji privlači veliki broj turista iz cijelog svijeta. Tu su spomenici Ćirilu i Metodiju, kao i Klimentu Ohridskom.

Posjetili smo i Strugu, koja je isto tako na drugom dijelu Ohridskog jezera. Grad koji je po svemu sličan Ohridu, i značajan po tome što ovdje Crni Drim izlazi iz Ohridskog jezera i prekopola dijeli Strugu na dva dijela.
Šetnja po Strugi 


 

U Strugi smo ponovo imali zajednički ručaku restoranu „Centar“. Naš domaćin Ahmed, vlasnik firme „Gajret“ zajedno sa svojom hanumom  priredio je ručak za sve nas. On se inače sa zadovoljstvom izjašnjava kao Bošnjak. To je jedan izuzetno dobar biznismen, koji zrači pozitivnom energijom i vjerom u Allaha dž.š.

Ručak koji je priredio naš domaćin Bošnjak Ahmed

Ponovo smo se vratili u Batinac i ponovo je omladina sijelila i družila se cijelu noć.

 


Na odlasku iz Skopja

Sve što je lijepo kratko traje.

U nedjelju ujutro morali smo krenuti nazad u Bosnu. Naši domaćini došli su da nas isprate. Naš polaznik kursa, Nedim Krehmić, proučio je odlomak iz Kur'ana a mjesni imam Kadrija ef. Murić, proučio je nam je dovu. Rastanci su uvijek pomalo tugaljivi, makar i poslije samo nekoliko dan druženja. Bilo je suza, djevojačkih i momačkih uzdaha. Zahvalili smo se i naše domaćine pozvali nama u goste. I evo opet to činimo ovim putem, mada znamo da ne možemo biti tako dobri kao oni.

Dova za sretan put

Jusuf ef. i njegova hanuma Raza, mutevelija džemata Batinac, ispratili su nas do izvan Skoplja.

Jusuf i Razija Čolović, domaćini koji su organizirali kompletnu posjetu

 

Inače u dolasku smo išli maršutom: Žepče, Zenica, Kakanj, Visoko, Sarajevo, Rogatica, Višegrad, Užice, Čačak, Kraljevo, Kruševac, Aleksovac, Niš, Leskovac, Vranje, Preševo, Podujevo, Skoplje a u povratku Niš, Beograd, Ruma, Šamac, Modriča, Doboj, Maglaj, Žepče.

U povratku smo svratili u Beograd i pauzu od dva sata iskoristili smo boraveći na Kalimegdanu. Neki od putnika posjetili su i Bajrakli džamiju u Beogradu, koja je blizu Kalimegdana. Svi su polaznici bili sretni i zadovoljni što im se pružila prilika da vide to što su vidjeli i posjete to što su posjetili.

Turbe turskom vojskovođi na glavnom platou Kalemegdana

 

U autobusu je bilo jako veselo. Pjevale se pjesme, učile ilahije, od Beograda do Bosne igralo se kolo u autobusu. Imali smo i jednu audiciju. Pobjednik je bio Krehmić Nedim, koji je osvojio novčanu nagradu.


Atmosfera iz autobusa u povratku

U Žepče smo stigli pola sata poslije ponoći. Sve je proteklo dobro, čak mnogo bolje nego što smo očekivali.

Na kraju moramo istaknuti da je ipak najveći „krivac“ za sve što nam se lijepo u Mekdoniji dogodilo Jusuf ef. Čolović, njegova hanuma Raza i sin Tarik. Tarik je inače učenik trećeg razreda Skopske medrese, i bio je glavni vodić za omladinu.

Velika hvala svima Bošnjacima u Batinovcima, koji su bili naši domaćini . hvala svoj braći muslimanima koji su nas ugostili na bilo koji način.

Pozivamo vas iskreno od srca da budete naši gosti.

Agencija „Prijevoz putnika Zavidovići“ besprijekorno i korektno je obavila svoj posao.

SPONZORI NAŠEG PUTOVANJA :

  1. Medžlis IZ-e Žepče,
  2. „HUNES“ Nesib Husičić,
  3. „FRIGOŠPED“ Mustafa i Rasema Čaušević,
  4. „BOSITEX“ Ferid Ajan,
  5. „PROGRAD“ Kasim Badnjar,
  6. „PHARMACOM“ Edo Halilić,
  7. „ELMONT“ Nermin Muslić,
  8. „HENKOPROM“ Nuraga Mrahorović,
  9. „SARAJLIĆ PROM“ Edin i Alma Prasko,
  10. „BOSNIA BAU“ Safet Ajan.
CATEGORIES
Share This