Obraćanje predsjednika IO MIZ Žepče gosp. Armina Beće na zasjedanju Skupštine MIZ Žepče

Obraćanje predsjednika IO MIZ Žepče gosp. Armina Beće na zasjedanju Skupštine MIZ Žepče

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

 

UVAŽENI MUFTIJA ZENIČKI mr. Ejub ef. Dautoviću,

POŠTOVANI GLAVNI IMAMU h. Izet ef. Efendiću,

POŠTOVANI PREDSJEDNIČE ILMIJE Fadil ef.Imamoviću,

POŠTOVANI  DELEGATI  SKUPŠTINE  MEDŽLISA  IZ-e  ŽEPČE,

POŠTOVANI ČLANOVI  IO MIZ-e  ŽEPČE ,

POŠTOVANA MUALLIMA,

POŠTOVANI  I  DRAGI  NAM  GOSTI.

U ime novog saziva IO MIZ Žepče i u svoje osobno ime najiskrenije Vas selamim.

Ja Vam se  još jednom  zahvaljujem na odzivu i nadam se nadasve radnoj i konstruktivnoj atmosferi sa osvrtom na to šta smo radili u predhodnoj 2014. god.

I šta ćemo ako Bog da raditi u 2015. godini i narednom mandatnom periodu od     2014-2018 godine.

Kao i do sada  želio bih izraziti svoje osobno zadovoljstvo što smo danas domaćini  muftiji zeničkom sa suradnicima i nadam se da se ova praksa neće prekinuti i da je već postala redovita jer doprinosi pokazivanju značaja institucije Skupštine kao najvišeg tijela na nivou Medžlisa.

Želim da se ovdje kod nas ugodno osjećate jednako  kao u svojim džematima,a ovo svoje izlaganje započet ću kao i predhodne godine  jednim hadisom;Od vladara pravovjernih, Ebu Hafsa Omera ibn el-Hattaba, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: „Čuo sam Poslanika, alejhis-selam, da je rekao:„Zaista se djela cijene prema namjerama; i svakom čovjeku pripada ono što je naumio! Čija hidžra (preseljenje) bude radi Allaha i Poslanika, ta hidžra je u ime Allaha i Poslanika. A onaj čija hidžra bude radi ovosvijetske koristi koju želi postići ili radi žene kojom se želi oženiti, njegova hidžra je radi onoga zbog čega se preselio!“(Prenose  Buharija i Muslim)

Dopustite da se u kratkim crtama osvrnem na rad i poslovanje Medžlisa od prošle redovne pa do ove sjednice te o aktuelnoj situaciji na području Medžlisa Žepče.Današnje izlaganje želio bih podijeliti u dva dijela;Kao prvi uvodni dio želim iskoristiti priliku da Vam se u svoje i u ime novog IO MIZ Žepče najiskrenije zahvalim na izboru.Izvršni odbor Medžlisa broji osam članova, a glavni imam je član po položaju

 Članovi IO MIZ Žepče za period 2014-2018 su;

 1. h. Izet ef. Efendić, glavni imam, član po položaju

 2. h. Ćazim Huskić, član

 3. Munevera Ridžal, član

 4. Ferid Ajan, član

 5. Ašir Mehić, član

 6. Edin Šišić, član

 7. Fadil ef. Imamović, član iz reda imama

 8. Jakub ef. Hadžić, član član iz reda imama

 9. Armin Beća, predsjednik

Kao što sam rekao na prvoj sjednici IO u ovom sazivu  izuzetno sam  počastvovan ukazanim povjerenjem.Povjerenje koje ste mi iskazali birajući me na čelnu dužnost ove institucije u ovom trenutku posebno obvezuje. Posebno stoga, što dolazi na početku godina koje će neosporno biti važne, izazovne  u osiguranju daljeg napretka naše zajednice.Osobno, želim Vas uvjeriti da ću dužnost koju ste mi povjerili obnašati savjesno, požrtvovano i nadasve odgovorno. Moje dosadašnje  iskustvo i moja postojana predanost  interesima i vrijednostima Islamske zajednice neka također budu jamstvo da će, zajedničkim nastojanjima i odgovornim djelovanjem svih nas Medžlis IZ Žepče i dalje napredovati.Potrudit ćemo se da puno ne pričamo, nego da djelima pokažemo ovo što sad govorimo i potvrdimo da je Islamska zajednica još uvijek najvrijedniji dio u naših Bošnjaka.I dosad smo na našim obećanjima polagali ispite naše ličnosti, naše zrelosti, naše odgovornosti naše privrženosti IZ. Svako od nas ko je izabran trebalo bi da bude svoja vlastita odgovornost i da ima zadaću posvećenosti našem islamskom cilju.

Budimo na raspolaganju našoj Islamskoj zajednici i u tom pomaganju Islamskoj zajednici neka nam Uzvišeni Allah podari dobro zdravlje i ispravno promišljanje.

Biti predsjednik MIZ Žepče je velika čast, a pored tog i velika obaveza.

Očekujem da ćemo samostalno, savjesno i nepristrasno i bez ikakvih pritisaka nastaviti raditi sve ono dobro što je do sada urađeno, a iz grešaka iz predhodnih perioda izvući najbolji ibret.

Nadam se da smo zajednički  izabrali tim  sposobnih, odgovornih i kreativnih Bošnjaka koji će pokrenuti procese i aktivnosti koje će na najbolji način odgovoriti potrebama vremena i prostora u kome živimo i djelujemo.

Izabrali smo one ljude koji su prije svega moralni i dostojanstveni, a istovremeno sposobni da ponesu breme emaneta odgovornosti pred Bogom i ljudima, koji će raditi za Islam, a ne od Islama, ljude koji će svoj rad uskladiti u duhu kur'anskih i islamskih principa i načela ,odnosno međusobnog savjetovanja i koji će raditi u duhu kur'anske sure El-Asr u kome Svevišnji Gospodar kaže:

„ Tako mi vremena! Zaista je insan na gubitku, osim onih onih koji iskreno vjeruju, dobra djela čine, međusobno jedni drugima istinu preporučuju i jedni drugima međusobno preporučuju sabur- strpljenje.”

 -Osjećati ću se kao prvi među jednakima.
– Boriti se za bolji financijski status Medžlisa a samim tim i status imama i popravljanje njihove socijalne slike

-Radit ćemo na unapređenju  IZ  i svih aktivnosti pri Medžlisu

-Globalno razmišljati-pratit ćemo svjetske tokove , a lokalno djelovati – tj. jačati našu infrastrukturu i naš džemat

-Samo kao tim – džemat možemo uspjeti.
– Nećemo dozvoliti da o našoj sudbini rješavaju drugi, nego mi sami.
– Nećemo dozvoliti da neko iz sjene upravlja Zajednicom

 _Nastavit ću svoj iskren i korektan odnos sa glavnim imamom
– Trudit ću se da budem vođa koji će svoj autoritet među imamima i muslimanima izgrađivati svojim karakternim osobinama i iskrenim djelima.
– Biti ću spreman da primim sugestije i kritike svojih kolega kao bratsku islamsku obavezu u cilju našeg boljitka.
– Trudit ću se da budem servis svima vama  i da se izgradi veza međusobnog povjerenja

 -Sve što sam rekao u svoje ime znam da iskreno tako razmišljaju i svi drugi članovi Izvršnog odbora.

A sad bih prešao na drugi dio današnjeg izlaganja a to je izvješaj o funkcioniranju Medžlisa u protekloj godini sa pregledom planiranih aktivnosti u 2015. god.

Organizacija vjerskog života na području MIZ Žepče u 2014. godini odvijala se kroz 12 džemata, i 4 punkta dok se održavanje mektebske nastave odvijalolo na 21 mjestu što pokazuje da smo našu osnovnu zadaću a to je vjerska poduka nastojali uz pomoć imama i muallima maksimalno približiti svima,kako mladim tako i starim,a o svim detaljima organizacije vjerskog života približit će Vam glavni imam u svom izlaganju.

U MIZ Žepče danas imamo 33 objekta od čega 15 džamija, 6 mesdžida, 3 džamije i   4 mesdžida u izgradnji, 5 vakufskih kuća .

Mi mislimo (tu mislim na sebe kao predsjednika i članove IO) da smo učinili  sve što  znamo i možemo da obezbijedimo prvenstveno normalan vjerski život u svim našim džematima na području medžlisa ,da našoj djeci obezbijedimo adekvatno mektebsko obrazovanje, da sve džematlije imaju svoje džamije, mesdžide, džumu, ezane, imame, dženazu i sve ostalo što je potrebno za za neometan vjerski život i sve druge aktivnosti vezane za džemat.

Mogu Vam odgovorno reći da sve naše odluke, zaključci i kompletan naš rad usmjeren je samo jednom cilju a to je daljna izgradnja IZ na svim nivoima i poboljšanje uslova funkcioniranja IZ te da smo naše odluke donosili prije svega dijalogom i konstruktivnom diskusijom.

Ne mogu a da se ne vratim na donošenje značajnih odluka u proteklom periodu a kao dugoročno najsmjeliju i najkvalitetniju odluku smatramo donošenje odluke o jedinstvenoj članarini i centralizaciji. 

U početku smo imali otpora ali se na kraju pokazalo da su to dobre i funkcionalne odluke pa se sada slobodno možemo hvaliti da smo jedan od rijetkih medžlisa koji je do kraja ispoštovao odluke Rijaseta o jedinstvenoj članarini i centralizaciji,takođe možemo reći da imamo razvijen jedinstven sistem pružanja usluga kod dženaze koji funkcioniše bez problema na zadovljstvo najvećeg broja džematlija.

Pokušali smo uglavnom ispoštovati sve ono što smo na protekloj skupštini čuli kao prijedloge i pitanja i na većinu smo i pismeno odgovorili kao i na pitanja koja su dolazila u toku godine.

U protekloj 2014. godini održali smo 7 sjednica IO te redovnu i izbornu  Skupštinu.

 Imali smo jednu tematsku sjednicu sa temom „Razmatranje amandmana na Ustav IZ „s koje smo uputili prijedloge na amandmane Ustava višim instancama.

Imali smo takođe dvije radne sjednice posvećene velikim vremenskim nepogodama koje su zadesile prostor našeg medžlisa.

 Dotičući se teme velikih vremenskih nepogoda ne mogu a da ne spomenem par stvari.

 Odmah po dobijanju informacija o dešavanjima na širem prostoru Željeznog Polja pristupili smo formiranju kriznog štaba pri Medžlisu koji je takoreći u stalnom zasjedanju od 16.05.2014. pa sve do danas jer još uvijek na razne načine učestvujemo u aktivnostima i pomoći oko zbrinjavanja nastradalih s tog područja.

S ovog mjesta a preko muftije zeničkog želim se posebno zahvaliti reis-ul-ulemi mr. Husein ef. Kavazoviću na svoj pruženoj moralnoj i materijalnoj podršci.

 Dvije posjete našeg vrhovnog poglavara govore same po sebi o ozbiljnosti situacije.

Detaljan izvještaj imate u Vašim materijalima samo želim napomenuti da  samo pomoć u novcu od institucija IZ BiH prelazi 700.000,00 KM.

Želim još napomenuti da smo sve naše aktivnosti radili u koordinaciji sa općinskim vlastima i da smo svu pomoć u hrani i drugim artiklima proslijedili u općinska skladišta te su kasnije općinske službe vršile raspodjelu istih.

Ja kao predsjednik u svoje osobno ime i u ime svih članova IO i u ime svih džematlija želim javno zahvaliti muftiji zeničkom mr.Ejubu ef. Dautoviću na svoj pruženoj podršci prilikom ovih vandrednih događanja.

Ako pogledate u Vaše materijale zapazit ćete sigurno 19 posjeta muftije zeničkog a to samo od sebe pokazuje koliko su ured muftije i sam muftija vodili računa o stanju džematlija na ovom prostoru. Samo u vrijeme nepogoda od maja do augusta bilo je 10 posjeta da bi na kraju i jedna sjednica kompletnog Savjeta muftiluka bila održana u prostorijama medžlisa Žepče.

 Ovu temu bih završio sa jednim  kur’anskim ajetom;

 “O, vjernici, bojte se Allaha onako kako se treba bojati i umirite samo kao muslimani!” (Ali `Imran, 102) i hadisom; Prenosi se od Ebu Muse El-Ešarija, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

 ‘Moj ummet je pomilovan ummet, jer on neće biti kažnjen na ahiretu. Njemu će biti kazna na dunjaluku u vidu smutnji, zemljotresa i ubistava.”

 (Ahmed, Ebu Davud i El-Hakim)

Možda će netko reći da je to ovo mali broj sjednica ali Vam odgovorno tvrdim da smo se nastojali koncetrisati na rješavanje problema i mnoge smo konsultacije vršili gotovo svakodnevno ili u hodu bez nepotrebnog opterećivanja sjednicama.

Primili smo okruglo 360 službenih  akata što je za 10% manje  nego predhodne  2013. godine  svi su uredno protokolisani i razmatrani zavisno od svog sadržaja.                                                               

 Ja kao predsjednik prisustvovao sam svim sjednica IO. Prisustvovao sam radnim sjednicama u muftiluku zeničkom.

Zajedno s glavnim imamom ili sam u protekloj godini što kroz džuma namaze što kroz teravih namaze posjetio sam skoro sva mjesta na kojima se obavljaju vjerske aktivnosti.

Aktivno sam učestvovao kao član građevinskog odbora i član posebne komisije za izgradnju Ali begove-trzanske džamije.

U više navrata imao sam radne sjednice sa predstavnicima općine i drugih državnih institucija a u okviru ovih aktivnosti odmah po nastanku prirodnih nepogoda 17.05.2014. bili smo domaćini i predsjedavajućem predsjedništva Bakiru Izetbegoviću s kojim smo obišli i prihvatni centar u sportskoj dvorani a predsjedavajući je ponovo 13.08. posjetio prostore Željeznog Polja.

 Takođe sam koliko god sam bio u mogućnosti  prisutvovao i učestvovao u organizaciji raznih svečanosti, mevluda i ostalih aktivnosti koje su se vodile u medžlisu a kao najznačajniju u protekloj godini mogu izdvojiti prisustvovanje postavljanju spomen ploče u Šehidskom mezarju na dan Šehida 29.07.2014.

Mi svi dobro znamo da je Prva objava bila Ikre…!

 “Uči, čitaj, u ime Gospodara tvoga,…

  i  vodeći se ovom prvom  kur’anskom naredbom mi u  MIZ Žepče već 16 godina imamo fond za stipendiranje na što smo posebno ponosni.

Raspisali smo konkurs stipendiranje i odabrali stipendiste. S ponosom mogu reći da jedan ovako mali medžlis za školsku 2014/2015 školsku godinu dodijelio 34 stipendije i nekoliko jednokratnih pomoći.

Od ove godine a na prijedlog Muftije zeničkog mr. Ejub ef.Dautovića imamo i posebnu stipendiju pod nazivom „Abdulvehab Ilhamija“ a koja je u iznosu dvostruko većem od studentske stipendije i za ovu školsku godinu dodijelili smo je studentici arapskog jezika i književnosti Avdić Senidi.

Fond za stipendiranje na nivou medžlisa je osnovan prije 16 godina i do sada iz tog fonda isplaćeno 442stipendije u iznosu  preko 240.000 ,00  KM na što možemo biti svi skupa ponosni.

Ulaganje u obrazovanje naših mladih je naša najveća investicija koju moramo  i dalje proširivati i samim tim ulagati u budućnost IZ .

Mi u MIZ Žepče smo to prepoznali i nećemo dopustiti da se to prekine.

Još u predhodnom mandatu započeli smo sa uređenjem vakufa.

Do sada smo uredili 118 dunuma vakufske zemlje te smo zasadili Šljivom 65 dunuma,orahom 50 dunuma, kruškom 7 dunuma, i jabukom 11 dunuma što ukupno iznosi 133 dunuma uređene , zasijane  i redovno održavane vakufske zemlje. Uz to imamo još par vakufskih parcela koje smo dali u zakup našim džematlijama.

 U 2014 godini nismo imali novih uvakufljenja.

 Što se tiče infrastrukture na prostoru medžlisa Žepče imamo sljedeću situaciju.

Privode se kraju radovi na izgradnji džamije u Jastrebcu,i planira se izgradnja imamske kuće.

Započeti su radovi na adaptaciji džamije u Mjestovoj Ravni i stavljena u upotrebu mektebska učionica.

 Započeti radovi na izgradnji džamije u Orčevićima i uvelike je građevinski  dio ovog objekta koji će biti kruna čitavog tog kraja priveden kraju i radovi se nastavljaju dalje .

Naselje Čole je u 2013. godini dobilo je ono što ni najveći entuzijasti s ovog kraja nisu mogli ni zamisliti a to je bio lijep i funkcionalan objekat vrijednosti preko 100.000,00 KM ali Božijom voljom niti mesdžid u Čolama niti naselje Čole više ne postoje a iskoristivi materijal sa mesdžida smo lagerovali i spremili za ugradnju na drugom objektu.

Nastavili smo s aktivnostima oko uređenja i ograđivanja naših mezarja a najveći projekat koji je započet je ograđivanje mezarja u Preku bilo je zaustavljeno samovoljom pojedinaca te smo za to morali tražiti građevinsku dozvolu i uraditi kompletnu projektnu dokumentaciju što je pri samom kraju i ako Bog s prvim ljepšim danima krenut ćemo u završavanje ovog projekta za koji su sredstva većim dijelom obezbijeđena.

Nastavili smo aktivnosti u izgradnji puta za mesdžid u Vitlacima.

Radovi na izgradnji  Alibegove-Trzanske džamije idu malo sporijim tokom, zbog nedostaka financijskih sredstava ali nakon zimske pauze bit će nastavljeni .

Prema izračunu stručnog tima za izgradnju Alibegove-Trzanske džamije, da bi se objekt završio potrebno je još oko 150.000 KM.

Moramo napomenuti i da su vremenske neprilke uticale na priliv sredstava naročito iz Dijaspore jer su se džematlije okrenule pomoći nastralima.

U džematu Ozimica izvode se radovi na imamskoj kući. Radili smo i pomagali koliko je bilo u našoj moći na uređenju vakufskih kuća i spomen česmi našim Šehidima.

Što se tiče kadrovske strukture nije se ništa mijenjalo u odnosu na 2013.god.

Imamo 13 stalno uposlenih imama,2 honorarno uposlena i jednu mualimu našu sestru Amiru kojoj se ovog puta zahvaljujem i u svoje i ime svih članova IO što nas ponekad mora trpiti na našim sastancima i sjednicama a ovom mandatu imat će i društvo jer sad u IO imamo i našu sestru Muneveru.

Na planu prikupljanja članarine postigli smo nešto bolji rezultat nego lani i to za +5,45%  ali mi s tim rezultatom ne možemo i ne smijemo biti zadovljni jer ono što je za sve nas zabrinjavajuće jest to da imamo 283 člana ispisana iz evidencije a to su oni koji duguju članarinu više  od 5 godina i još oko 250 Bošnjačkih muslimanskih porodica koje još nisu prijavljene na našu evidenciju.

Mi smo na sjednicama  IO smo razmatrali ovu činjenicu i obavezali se da ćemo naći načina da ovaj problem prevaziđemo a kao jedna od prvih i osnovnih stvari jest ažuriranje članstva novim članskim kartonima koji su u skladu sa pravilnikom o radu medžlisa na kojima ćemo imati kompletan pregled i socijalnu kartu domaćinstva.

Sa ovim aktivnostima nismo u potpunosti zadovoljni i moramo aktivno nastaviti sa ovim aktivnostima.

Svjesni problema donijeli smo odluku na IO da moramo svi maksimalno poraditi na tome da se ove cifre smanje.

Od posebnih aktivnosti koje smo radili ja ću izdvojiti samo par  jer bi pregled svega što smo činili zahtijevao daleko više prostora i vremena a većinu toga imate u svojim materijalima.

Kao prvo:

-Sakupljanje hrane ,poljoprivrednih proizvoda i kurbanskog mesa namijenjenih za javne kuhinje i socijalne ustanove zatim

-posebno angažovanje naše omladine u svim aktivnostima oko zbrinjavanja ljudi u prihvatnim centrima i pomoć pri skupljanju i raspodjeli humanitarne pomoći

-Islamska zajednica u Žepču je  opredjeljena je za međureligijski dijalog, izgradnju mira i povjerenja među religijama, narodima i svim građanima koji žive u ovom višereligijskom mjestu. Islamska zajednica svjedoči djelom to svoje opredjeljenje, koristeći sve prilike i povode da  međureligijski dijalog doista zaživi u  Žepču, pa u tom pravcu, predstavnici Islamske zajednice učestvuju na svim međureligijskim susretima i simpozijima,  koji se organizuju s nivoa državnih institucija, nevladinih organizacija i udruženja koja promiču kulturu dijaloga, međuetničku saradnju i izgradnju povjerenja među narodima. Predstavnici Islamske zajednice u svim tim prilikama pokazali su svoju zainteresovanost, volju i htijenje da aktivno sudjeluju, budu promotori kulture mira i most sporazumjevanja među religijama i kulturama a kao nosilac svih aktivnosti pri međureligijskom vijeću je naš glavni imam Izef ef. Efendić.

-narvno ne želim zaboraviti naše redovito ažuriranje WEB stranice Medžlisa i rad Irdin ef.  Tutnjića na praćenju i ažuriranju svih aktivnosti vezanih za MIZ Žepče

– vodili smo razne humanitarne aktivnosti i pomoći pojedincima,bajramski prijem i koncerte i druge aktivnosti gdje su svi koji su su trebali biti angažovani dali svoj puni doprinos.

 Ja bih ovdje zaključio svoje izlaganje sa konstatacijom da je presjek stanja u Medžlisu generalno veoma dobar i kvalitetan po mnogim pitanjima s obzirom na opću političku i ekonomsku situaciju.

Naglasio bih da je u proteklom periodu rada ovog Izvršnog odbora, bilo dosta materijalnih izdataka i usprkos njima materijalno stanje medžlisa je stabilno što se vidi po pozitivnim završnim računima.

Primjetna je sve bolja afirmacija Medžlisa na nivou općine Žepče  a projekat izgradnje Ali-Begove Trzanske džamije nas je uvukao u dublju suradnju sa institucijama u kantonu  i Federaciji odnosno našoj nam jedinoj državi Bosni i Hercegovini.

Kao što je rekao naš glavni imam na jednoj hutbi rekao mi se moramo početi baviti politikom jer će se u suprotnom politika početi baviti nama pa ovim putem skrećemo pažnju bošnjačkim političkim predstavnicima na obavezu vrlo pažljivog i objektivnog sagledavanja opće društveno – političke klime u gradu Žepču, koja se mora uvijek odgovorno, u interesu bošnjačkog naroda, koji živi na ovim prostorima, sagledavati, planirati i pomno analizirati a odluke bi trebalo donositi ne zaboravljajući osnovne islamske vrijednosti.

Kao uspjehe ovog medžlisa smatram;

Nastavak održavanja dobrih međuljudskih odnosa i odličnu suradnju između džematskih odbora i mjesnih imama,zatim imama sa glavnim imamom,članova  IO i glavnog imama i svih naših aktivista na terenu.

Moramo naglasti isto tako dobru i korektnu suradnju sa višim instancama Rijaseta a posebno sa uredom mufije i samim muftijom zeničkim  mr. Ejub ef. Dautovićem .

Nitko nije savršen i stoga je prirodno da tijekom našeg rada griješimo i doživljavamo neuspjehe .

Pogreške su nužan dio napretka. Pogrešku možemo shvatiti ili kao neuspjeh ili kao lekciju, ili kao izazov ili kao ukor.

Možemo reći:

 „Ja to mogu“ ili

 „Ja to ne mogu“, a da niste niti pokušali.

 Najveći napredak i uspjeh ostvarili su ljudi koji su imali hrabrosti uvijek iznova pogriješiti.

Pogreške su i prilike da naučimo nešto novo i o sebi i o ljudima s kojima surađujemo .U naše najveće neuspjehe smatramo to što nismo u nekim zadanim ili nama željenim rokovima završili neke poslove.

I mi u IO bi voljeli da su

imami posjetili više porodica,

da je Trzanska džamija završena,

ograda u Preku postavljena,

put na Vitlacima asfaltiran,

da je naših 168 m2 poslovnog zemljišta u samom centru grada već u funkciji i

da su naša djeca danas u novom mektebu a mi smo im danas ovom Skupštinom oduzeli učionicu .

 Mi se nećemo predati i nastavit ćemo dalje aktivnosti na svim projektima.

Imamo vrlo intenzivan plan aktivnosti na terenu za 2015. godinu.

Smatramo da osim redovnih aktivnosti u funkcioniranju medžlisa provođenja svih odluka i akata viših instanci moramo se posebno bazirati na iznalaženje načina za poboljšanje postotka naplate članarine i ponovno uključenje izbrisanih iz evidencije ili neevidentiranih članova.

 U zavisnosti od priliva financijskih sredstava brinut ćemo se o daljnoj izgradnji već započetih objekata; džamije u Jastrebcu,Mjestovoj Ravni i Orčevićima i planovima za nove od kojih mislimo da je najveći i najskuplji izgradnja mekteba u džematu Žepče čija se projektna dokumentacija već radi te se nadamo da ćemo za taj projekat uspjeti iznaći neka finansijska sredstva,i jednako tako početak radova na izgradnji imamske kuće u Žepču za koju imamo obezbijeđen dio sredstava.

Početkom 2015 planiramo izradu plana razvoja MIZ do 2018 god i u skladu sa tim planom napravit ćemo raspored aktivnosti članova IO svakog ponaosob sa posebnim osvrtom na planove razvoja svakog džemata.

Subhaneke llahumme ve bihamdike. Ešhedu en la ilahe illa ente estagfiruke ve etubu ilejke.”

Molimo Allaha subhanehu ve teala da se okoristimo sa ovim nasihatom i predavanjem prvo mi koji pišemo, a onda i svi ostali.

 Molimo Ga također, da nam oprosti grijehe, da nam se smiluje i da nas uvede u Džennet.

Amin!

 

 

        Žepče, 14.02.2015.godine                                   Predsjednik IO MIZ Žepče

 

                                                                                            Armin Beća

CATEGORIES
Share This