Mevlud u povodu rođenja Muhammeda a.s. – 12.rebiu-l-evvel 1445. – otvorena manifestacija “Tebi, O Allahov poslaniče…”

Mevlud u povodu rođenja Muhammeda a.s. – 12.rebiu-l-evvel 1445. – otvorena manifestacija “Tebi, O Allahov poslaniče…”

Ovogodišnja, sedma (7) po redu, višednevna manifestacija MIZ Žepče, a u povodu 12. rebiul-evvela, „Tebi, O Allahov poslaniče…“ i zvanično je otvorena danas, 27.9.2023. godine, svečano, mevludom, u Žepču, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji, 12. rebiul-ewela 1445.h.g. Na ovaj dan, već, sa današnjim mevludom, 132 godine, nakon podne-namaza, porodica Maglić (dugo godina vakifi mevluda rahm. Ibrahimaga i rahm. Mustafa – a danas njihovi potomci), u saradnji sa džematom Žepče i Medžlisom IZ Žepče, priređuje mevlud, u znak sjećanja na dan rođenja, našeg uzora u svemu, našeg poslanika Muhammeda, neka je na njega Allahov mir i spas. Tradicija se nastavlja, i ime našega uzora, Muhammeda alejhisselam, danas je spominjano u Žepču i danas su donošeni salavati.

Mevludski program je izveden besprijekorno, a izveli su ga naši imami. Važno je napomenuti da je kompletan program bio u potpunosti posvećen životu Muhammeda a.s, što su prisutni sa oduševljenjem i izuzetnom pažnjom propratili.

Prigodnim predavanjem prisutnima se obratio Džafer-ef. Gračić, naš glavni imam, koji je govorio ovom prilikom o našem Poslaniku kao našem uzoru u svemu, u svjetlu kur'ana i hadisa, sa posebnim osvrtom na ono što možemo mi učiniti danas a kako bi svijetla i vedra čela tražili i zaslužili Poslanikov šefa’at. Na kraju, ostaje da se zahvalimo Allahu dž.š. koji nam je dao snagu i zdravlje da prisustvujemo ovom velikom događaju, da ga zamolimo da obraduje sve one koji su preselili na ahiret iz porodice Maglić, i neka nam da snage i razuma kako bi nam naš Poslanik bio uzor u što više životnih situacija i trenutaka, kako bi praksa iz života Poslanika, postala dijelom naših života i naše svakodnevnice, te da budemo u okrilju Allahove milosti i šefa'ata Allahovog miljenika.

T. Irdin

CATEGORIES
Share This