MEVLUDSKE AKTIVNOSTI U SMŠ “ŽEPČE”

MEVLUDSKE AKTIVNOSTI U SMŠ “ŽEPČE”

Na današnji dan 12-tog Rebiul evvela 571. godine rođen je posljednji Božiji Poslanik Muhammed s.a.v.s – radost svjetovima i milost ljudima. Kako bi se prisjetili Božijeg Poslanika danas, 27.septembra 2023. godine, su učenici SMŠ “Žepče” zajedno sa profesorima islamske vjeronauke, organizovali jednu jako lijepu manifestaciju i na najljepši način obilježili ovaj dan.

A Uzvišeni Allah u Kur’anu Časnom kaže:

“Mi smo te kao milost svjetovima poslali.”

Mnogi mjeseci hidžretskog kalendara su veoma važni. Počevši od Muharrema koji će nas podsjetiti na hidžru, zatim, Redžeba i jednu od najdrogocjenijih noći u njemu noći želja. Ševala i Zulhidžeta koji nam radost donose Bajramima, pa tek onda Ramazana najdražeg nam gosta. Ali ipak kada se spomene Rebiul evvel duša se razgali, a srce zatreperi sjećajući se da je baš u ovom mjesecu rođen posljednji Božiji Poslanik Muhammed s.a.v.s – milost svjetovima i radost svim ljudima.

Ovo je bio jedan divan i poseban dan povodom kojeg su se učenici vrijedno spremali i na najljepši način organizovali ovaj dan. Počevši od kolača koje su spremali za sve učenike i uposlenike škole kao i drugih poslastica sa izrekama Božijeg Poslanika o međuljudskim odnosima. Sam projekat je i imao za cilj da probudi svijest ljudi o važnosti dobrih međuljudskih odnosa koje trebamo cijeniti i njegovati. Jer Božiji Poslanik je volio svoj ummet i naređivao ljudima da njeguju dobre međuljudske odnose, pa kako da mu ne budemo zahvalni i kako da najveći uzor u njemu ne vidimo. Nadamo se da su svi uživali u ovom današnjem danu i osjetili poseban čar istog.

CATEGORIES
Share This