Mevlud u povodu noći Bedra, džemat Žepče

Mevlud u povodu noći Bedra, džemat Žepče

Ferhat-pašina džamija, u noći sa 11. na 12.06.2017. godine, tradicionalno je bila domaćin mevludu u povodu mubarek noći Lejletul-Bedr, Ramazana 1438.h.g. Prema tradiciji od nekoliko desetina godina, mevlud priređuje porodica Šečić, h. Nasiha hanuma sa svojom djecom. Po okončanju agresije, suorganizator mevluda je i Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Žepče, „Zambak“.

Mevludski program, izvođenje ilahija i kasida, te učenje odlomaka iz mevluda, izveli su imami i teravih-imami džemata Žepče.  Uslijedilo je obraćanje gosta predavača, imama džemata Ozimica, Fadil ef. Imamovića, koji se u svom govoru osvrnuo na vrijednosti Bedra i bitke koja se dogodila.

Takođe, spomenuo je i šehide Bedra i uspostavio paralelu sa šehidima našega Medžlisa, jer je, tradicionalno, sastavni dio mevludskog programa, čitanje imena svih šehida našeg medžlisa, njih ukupno 242.

 Bez obzira na činjenicu, da je mevlud trajao do iza pola noći, prisutni su sa velikom pažnjom slušali mevlud i predavanje Fadil ef. te poruke koje je uputio. Na kraju je ostalo samo da zamolimo uzvišenog Boga, da nam naš ibadet primi u ovom velikom mjesecu i u ovoj velikoj noći. U toku mevludskog programa, predsjednik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca „Zambak“ Žepče, Rusmir Agić, uručio je u ime ovog udruženja priznanje i zahvalnicu dosadašnjoj dugogodišnjoj predsjednici, hadži Nadžidi Tabaković. 

                                                                                   I.T.

CATEGORIES
Share This