Medžlis IZ-e Žepče dobio nova 133 učača Kur'ana

Medžlis IZ-e Žepče dobio nova 133 učača Kur'ana

U ponedjeljak,14.06.2010.godine, nakon ikindije namaza, u Domu kulture u Žepču, bilo je zaista svečano. Već od poslijepodnevnih sati dvorište Ferhat-pašine džamije bilo je preplavljeno djevojčicama i dječacima svečano obučenim. Pripremala se promocija novih učača Kur'ana iz naših džemata. Inače, ovo je 14 promocija novih učača Kur'ana na našem medžlisu a 3 zajednička za sve učenike mekteba koji su u protekloj mektebskoj godini završili sufaru te savladali arapsko pismo. Ove godine promovisano je 133 nova učača Kur'ana. Program je počeo u 17:30 sati u kino sali Doma kulture u Žepču, pred više stotina prisutnih roditelja i prijatelja naših učača. Prisutni su bili; predstavnik Rijaseta IZ-e u BiH, odnosno VP službe Rijaseta prof. Ibrahim ef. Begović, zamjenik muftije zeničkog Edin ef. Kavazović, novinar islamskih informativnih novina "Preporod" gosp. Bajro Perva, imami našeg bratskog medžlisa Bratunac na čelu sa glavnim imamom Elvir ef. Hodžićem, članovi IO MIZ-e Žepče na čelu sa predsjednikom gosp. Arminom Bećom, te imami MIZ-e Žepče na čelu sa glavnim imamom Izet ef. Efendićem. Manifestacija je otvorena učenjem Kur'anskog odlomka kojeg je proučila Sumeja Pivić, iz mekteba Žepče,  pobjednik na mektebskom takmičenju iz kategorije kiraet za stariji uzrast. Novi učači su predstavljeni u tri dijela i to putem projektora na velikom bijelom kino platnu, što je novina u odnosu na predhodne godine. U toku manifestacije predviđeno je bilo da glavni imam proglasi i najuspješnijeg muallima na području našeg medžlisa, obzirom da su privedeni kraju i završni ispiti po svim džematima medžlisa Žepče. Tako je bilo. Glavni imam je za proteklu mektebsku godinu kao najuspješnijeg muallima proglasio imama Ferhat-pašine džamije, Esad ef. Dedovića, te mu uručio i priznanje.

dodjela priznanje Esad ef. Dedoviću, najuspješnijem muallimu MIZ-Žepče u 2009/2010.god.

Nakon što su predstavljeni svi novi učača Kur'ana, uslijedio je najsvečaniji dio. Polaganje svečane zakletve koje je predvodio glavni imam Izet ef. Zatim su uslijedila obraćanja gostiju, prvo zamjenika muftije zeničkog Edin ef. Kavazovića, koji je pročitao poruku muftije mr. Ejub ef. Dautovića novim učačima kur'ana, zatim je uslijedilo i obraćanje Ibrahim ef. Begovića, predstavnika VP službe Rijaseta IZ-e u BiH.

                                      obraćanje Edin ef. Kavazovića, zamjenka muftije zeničkog

 
                                obraćanje predstavnika Rijaseta i VP službe, Ibrahim ef. Begovića

I Edin ef. a i Ibrahim ef. priznali su da ih aktivnosti na području našega Medžlisa uvijek pozitivno iznenade svojim umijećem i svojom orginalnošću.

Na kraju svečanosti, Ibrahim ef. je proučio dovu.

Ovdje se želimo posebno zahvaliti mnogim pojedincima koji su svojim prilozima pomogli održavanje ove svečanosti, a posebno se želimo zahvaliti našim zlatnim i stalnim sponzorima a to su:

1. Čaušević Rasema i Mustafa, "FRIGOŠPED" Žepče

2. Malićbegović Amer i Poturović Haris, "MLINI-PEK" i "EKMEK" Žepče.

Molimo Allaha dž.š. da ih nagradi svojom nagradom. Amin!

CATEGORIES
Share This