NOVIH 95 UČAČA KUR'ANA ČASNOG

NOVIH 95 UČAČA KUR'ANA ČASNOG

U subotu, 8. juna, 2024. godine, na posebnoj mektepskoj svečanosti Medžlisa IZ-e Žepče, promovisano je novih 95 učača Kur'ana.To su učenici iz svih naših mekteba koji su u protekloj mektepskoj godini savladali sufaru. Ove, četrnaeste godine, kao i proteklih 13, na gore spomenuti datum, u kino sali Doma Kulture u Žepču, za sve njih upriličena je jedna velika svečanost, na kome su svi oni izgovorili i posebnu svečanu izjavu, dodijeljena su priznanja, te posebni pokloni. Za ovih 14 godina, MIZ Žepče je na ovakav način promovisao 1907 naših polaznika mekteba.

Pred prepunom salom Doma, program, ovaj dvadesetčetvrti (24) po redu, odnosno četrnaesti (14) zajednički, počeo je učenjem ajeta Kur'ana Časnog i velikim zajedničkim tekbirom.

Kur'anske ajete učila je polaznica mekteba Balačići, Ajna Mujić.

Nakon uvodnih obraćanja učenjem ilahija i kasida prisutne su počastili Hor i Orkestar Behram-begove medrese iz Tuzle, posebni gosti manifestacije.

Postala je praksa, da na ovoj manifestaciji, proglasimo najuspješnijeg muallima sa područja našeg medžlisa te da proglasimo učenika mekteba za proteklu mektebsku godinu. Ovom prilikom uručena su im priznanja i novčane nagrade. Ove školske i mektepske godine, najuspješniji muallim je Salih-ef. Kamerić, imam u džematu Begov Han, a učenik mekteba je Zerina Zgrčo, polaznik mekteba Begov Han.

Priznanje i nagradu, Salih-ef. uručio je muftija zenički, hafiz, prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, a učeniku mekteba, Zgrčo Zerini, nagradu i priznanje uručio je glavni imam, Džafer-ef. Gračić.

Vrhunac manifestacije je svečano izgovaranje svečane izjave novih učača Kur'ana pred glavnim imamom i pred svim prisutnima.

Nakon teksta izjave, uslijedio je veliki tekbir, čestitanja, fotografisanja….

Za ovu priliku, obezbijeđeni su pokloni, posebne majice, po primjerak Kur’ana, svakom polazniku po novčana nagrada, ručak, sok, posebna vrećica, a sve sa posvetom i sa datumom ove velike svečanosti.

Djeci i velikom broju prisutnih, obratio se muftija, hafiz, prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, čestitao djeci, roditeljima, imamima. Pohvalio je manifestaciju, ali se posebno zahvalio djeci i roditeljima na njihovom trudu. Muftija Dizdarević u svom obraćanju je istakao: “…da je Islamska zajednica preko svojih vrijednih imama i muallima čuvala i čuva Kuran-i Kerim, te da su naši imami i muallimi poučavali našu djecu i onda kada se za to išlo u zatvor.” Nakon obraćanja, uslijedila je dova, koju je pročitala učenica mekteba, Zgrčo Zerina, čime je program i završen. Ovom manifestacijom je i zvanično završena mektepska 2023./2024.godina.

Realizacija programa: Irdin-ef. Tutnjić, urednik i voditelj, saradnici mr. Benjamin-ef. Hodžić, Salih-ef. Kamerić, Miralem-ef. Okanović, te omladinci – Mahir, Harun, Zijad, Muhamed, Faris.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli ovogodišnju našu najveću mektepsku manifestaciju. Posebno hvala učenicima Behram-begove medrese iz Tuzle na odličnom program, hvala omladini na pomoći oko pripreme i realizacije. Hvala ekipi Smart TV, – manifestacija je UŽIVO i direktno emitovana na YouTube kanalu Medžlisa Islamske zajednice Žepče.

Manifestaciju su svojim prilozima pomogli:

Čulić Mirad i Nirmela

Redžić Edin i Ena

Bećirović d.o.o.

Porodica Husičić Fehima

N.N. – Orčevići

Moranjkić Muhamed

“Pro Smart Solution” Žepče, Haris Osmanović

Murtić Salih

Avdić Nermin Ozimica

Šaćiragić Advija i Hadžić Jasenka

Džinić Rasim

OO SDA Žepče

Halilović Amel

Hadžić Mirnes

Rešić Ekrem

Tutnjić Benjamin

Sinanović Kadira

Tutnjić Ibrahim

Karamehmedović Midhat

Redžić Esad

Husičić Nijaz

Čaušević hadži Mustafa i Rasema

Kulašin Helmedin

Esmerović Husein

Husičić Edhem i Nihada, Mjestova Ravan

Ajan Esad i Zubejda, Ozimica

Auto otpad “Fahro”, Begov Han

“Brico Zijo”, Zijad Ahmić

Džematski odbori džemata MIZ Žepče

T. Irdin

CATEGORIES
Share This