Lejletul Bedr (17. noć) u Žepču

Lejletul Bedr (17. noć) u Žepču

17. noć prigodno je obilježena u svim džematima na području MIZ Žepče. Centralna manifestacija obilježavanja 17. noći bila je u Čaršijskoj džamiji u Žepču.
 Organizator mevluda u Žepču je tradicionalno porodica Šečić Nasihe, a kao suorganizator bila je organizacija porodica šehida. Udruženje porodica šehida organizirala je zajednički iftar za 100 osoba u Ferhat-pašinoj džamiji.
 Prije klanjanja jacije i teravih-namaza predstavile su nam se izuzetne gošće iz Irana, najmlađe hafize na svijetu. Radi se o dvije sestre koje imaju 6, odnosno 7 godina. Jedna je postala hafiz sa 5, a druga sa 6 godina starosti. One su izvele svoj kratki program učenja Kur'ana napamet na očigled cijelog džemata. U njihovoj pratnji su njihovi roditelji. Esad ef. Dedović i Izet ef. Efendić zahvalili su se djevojčicama i njihovim roditeljima, a preko njih uputili tople selame bratskom iranskom narodu i zahvalili im se za nesebičnu pomoć koju su nam pružali u toku agresije na BiH.
Poslije klanjanja teravih-namaza hor učenica mekteba Žepče pod vođstvom Irdin ef. Tutnjića izveo je mevludski program. Novinar iz Žepča Rusmir Agić koji je i sam šehidsko dijete u tri navrata uz pratnju ilahije pročitao je imena 214 žepačkih šehida.
 Mevludski program i sva potrebna obavještenja vodio je Esad ef. Dedović. Na kraju mevluda prisutnim džematlijama prigodnim govorom obratio se gl. imam Izet ef. Efendić.

CATEGORIES
Share This