Ramazan u ostalim džematima Žepča

Ramazan u ostalim džematima Žepča

Teravih-namaz u Zeničkom putu

U okviru svojih redovnih ramazanskih poslova gl. imam je posjetio džemat u Zeničkom putu 18.10.2005. godine (16. ramazana). U posjeti ovom džematu zajedno sa glavnim imamom bio je i profesor medrese (vaspitač) Hadžib ef. Šišić. Teravih-namaz klanja se u privatnoj kući  h.Fehima Zvekića. Na teraviji je bilo prisutno mnogo ljudi, žena i omladine.
 

Po završetku namaza sa prisutnim gostima džematlije je upoznao Adnan Mujić učenik Gazi Husrev-begove medrese, inače imam u ovom džematu već dva ramazana. Prisutnima se obrato vrlo kratko gl. imam Iet ef. Efendić, a onda dao riječ prof. Hadžib ef. Šišiću.

Teravih-namaz u Gornjoj Golubinjoj

20.10.2005. ili 17. ramazana 1426. godine posjetili smo džemat Gornja Golubinja. Teravih-namaz klanjao je Sinanović Aldin, učenik trećeg razreda medrese "Osman ef. Redžović" u VIsokom. Poslije klanjanja teravih-namaza prisutnim džematlijama se kratkim predavanjem obratio gl. imam Izet ef. Efendić. Gornja Golubinja je inaće mali džemat koji je poslije rata napravio novi mesdžid, a naknadno dogradio i munaru.

Ramazan u Begovom Hanu

21.10.2005. ili 18. ramazana 1426. godine za vrijeme džuma-namaza posjetili smo džemat Begov Han. Džamija je bila prepuna klanjača. Hutbu je održao glavni imam, a namaz je predvodio Salih ef. Kamerić imam ovoga džemata. Na području Begov Hana teravih namaz se klanja na 4 mjesta i to na Dubcu, u novoj džamiji u naselju Kolona, u Pepelarskoj Rijeci i u centralnoj džamiji.

Teravih namaz u Pepelarskoj Rijeci

23.10.2005. ili 20. ramazana 1426. godine posjetili smo džemat Pepelarska Rijeka. To je inače novi džemat u sastavu džemata B. Han. U ovom naselju podignut je takodje novi mesdžid u kom se izvodi redovna mektebska nastava. Ove godine po prvi put u historiji ovoga naselja promovisano je 15 polaznika mekteba koji su počeli učiti Kur'an. O tome smo vas izvijestili u našoj sekciji "Ulazak u Kur'an". Teravih-namaz klanjao je teravih imam Senad Kamerić koji već nekoliko godina ovdje imami za vrijeme ramazana. Na kraju prisutnim džematlijama se uobičajeno obratio glavni imam.

Posjeta džematu  Mjestova Ravan

28. 10. 2005  ili 25. ramazana 1426.  godine posjetili smo džemat Mjestova ravan.Klanjali smo jaciju i teravih namaz. Kao i obično namz je predvodio  mjesni imam Ahmet ef Grabus. Po završetku namaza prisutnim džematlijama obratio se glavni imam  Izet ef. Efendić.Ovoga puta  nismo bili posebno zadovoljni sa posjetom džemata ali za to postoji i neki razlog. Inače ramazanske aktivnosti u ovom džematu odvijaju se uobičajeno i sasvim  dobro.


……………….Nastavlja se…………….

CATEGORIES
Share This