Kurban-bajram u Žepču,1431./2010. godine

Kurban-bajram u Žepču,1431./2010. godine

Na području Medžlisa IZ Žepče, bajram namaz klanjan je na 15 mjesta, a u samom gradu Žepču, na dva mjesta u Prečkoj i Ferhat-pašinoj džamiji. Centralna svečanost povodom Kurban – bajrama za žepački Medžlis održana je u centralnoj gradskoj Ferhat-pašinoj džamiji. Bajram namaz predvodio je imam Ferhat-pašine džamije Esad ef. Dedović, dok je bajramsku hutbu pred mnogobrojnim vjernicima, održao glavni imam Medžlisa IZ Žepče Izet ef. Efendić. Poslije bajram namaza  polaznicima mektebske nastave Ferhat-pašine džamije , mualimi, Esad ef. Dedović i Irdin ef.Tutnjić, organizirali su dodjelu bajramskih paketića. Malenim džematlijama podjeljeno je ukupno 170 paketića , koji su bili mali dar džemata Žepče. Dodijeljeno je 150 paketića za polaznike mekteba a 20 paketića je podijeljeno djeci koja još ne idu u mekteb, ali roditelji za njih uplate paketić, kako bi prisustvovali ovom velikom događaju. 

Nakon klanjanja bajram namaza  i podjele paketića najmlađim, Žepčaci su obilazili mezarja svojih najbližih a onda, neki u društvu a neki u krugu porodice, uz nezaobilaznu bosanku kahvu, započeli ovogodišnje  prazničenje hadždžijskog bajrama.
 I ovogodišnje klanje kurbana prema tradiciji individualni je čin Žepčaka a sama podjela kurbanskog mesa prema ustaljenom običaju  biće dijeljena komšijama, rodbini, prijateljima i osobama u socijalnoj potrebi, kao i narodnim kuhinjama u susjednim gradovima. 
Inače, ove godine sa područja  Medžlisa IZ Žepče na hadždž  je otputovalo  jedanaest  vjernika. Petu islamsku dužnost obavit će :    bračni par  Nusret i Saliha Delić, Samer i Mirsada Taifour, Husein i Fahrija Aganović, te Vasvija Peštek, Muhamed Ahmed , Derviša Sinanović, Zulejha Krehmić i Mehmed Murtić. 

CATEGORIES
Share This