Kurban bajram u Žepču

Kurban bajram u Žepču

Dogodilo se eto i to da smo u 2006. godini imali dva Kurban bajrama. 10.01.2006. godine bio je Kurban bajram, a pošto je hidžretska godina kraća za desetak dana dogodilo se da smo ponovo 30.12.2006. godine imali Kurban bajram. Bajram namaz klanjao se na 15 mjesta. Džamije i mesdžidi bili su pretijesni da prime sve one koji su došli da klanjaju bajram-namaz. U Žepču se bajram-namaz klanjao u Priječkoj i u Čaršijskoj džamiji. U Čaršijskoj džamiji bajram-namaz je klanjao Esad-ef. Dedović, a bajramsku hutbu je održao Izet-ef. Efendić, dok je u Priječkoj džamiji bajram-namaz klanjao Irdin-ef. Tutnjić.

Sabahsko jutro na dan bajrama

Džamija je bila pretijesna da primi sve klanjače

Uobičajena bajramska čestitanja u dvorištu džamije
Kurban bajram je u znaku kurbana, pa ćemo malo više prostora posvetiti tome. Zaklano je oko 1000 kurbana na prostoru našeg medžlisa, što znači da je skoro svaka treća porodica klala kurban. Uobičajena je praksa da se više porodica udruži i da za kurban kolju veliko goveče, tako da je ove godine na našem području zaklano 110 velikih goveda i oko 400 brava. Prvog, drugog i trećeg dana sve aktivnosti uglavnom odvijale su se u pravcu klanja, sječenja i dijeljenja kurbanskog mesa.

U mnogim avlijama uobičajena scena klanja kurbana

Vlasnici kurbana i članovi njihovih porodica prisustvuju obredu

Domaćini pripremaju kurbansko meso za podjelu

Momci i djevojke dijele kurbane po mahalama
Poslije završenog posla oko kurbana uobičajeni bajramski ručak od kurbanskog mesa
Prvog dana bajrama organizovano je „Bajramsko veče“ u Domu kulture. Bajramski koncert sastojao se od dramskog prikaza obreda hadždža, igara folklornih grupa „Slovo o Žepču“ i „Ilhamija“ iz Željeznog Polja, izvođenja ilahija hora MIZ-e Žepče, te solista Kafedžić Arnele i Merdžanić Sukejne.

Prepuna sala Doma kulture

Publika prati bajramski program

Dramski prikaz hadždžskih obreda

Posebna atrakcija bila je učešće mališana

Folklorne grupe izvode svoj dio programa

Gradski hor Žepče po prvi put na sceni

Gost večeri bio je i sazlija Ahmet Hogić iz Srebrenika
Atrakcija večeri bio je nastup popularnog izvođača ilahija i kasida Burhan Šabana. Sve ovo odlično pratio je žepački bend „Rezervni sastav“ koji sačinjavaju Albin Smajlović, Bekim Bijedić i Adnan Muslić.


Burhan Šaban i hor MIZ-e Žepče
CATEGORIES
Share This