DŽEMAT ŽEPČE – PROUČEN MEVLUD U TRZANSKOJ DŽAMIJI

DŽEMAT ŽEPČE – PROUČEN MEVLUD U TRZANSKOJ DŽAMIJI

U džematu Žepče je, i ovog ramazana, 1445./2024. godine, mevludom 23. noć ramazana, počelo „traganje“ za noći Kadra. Proučen je prvi od tri mevluda, koji će se zbog noći Kadra proučiti u ovom džematu. U Trzanskoj džamiji, mevludom je obilježena Noć Kadra, Noć sudbine i Noć odluke. Noć bolja od hiljadu mjeseci – 1. aprila 2024. godine, u noći mubarek ponedjeljka. Trzanska džamija, evo već sedmu godinu, domaćin je mevludu, koga priređuje porodica hadži Mustafe i hadži Raseme Čaušević. Veliki broj prisutnih vjernika, u Allahovoj blagodati ugodnog ozračja, sa velikim saburom i pažnjom učestvovali su u obilježavanju ove velike noći.

Mevludski program su izveli glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić, imam u džematu Žepče Irdin-ef. Tutnjić, penzionisani žepački glavni imam Izet-ef. Efendić, hor polaznika mekteba Žepče i unuci porodice Čaušević, sa svojim recitacijama i učenjem Kur’ana.

Nakon mevludskog programa, glavni imam Džafer-ef. Gračić, predstavio je i gosta predavača, glavnog imama MIZ-e Zavidovići, Izet-ef. Čamdžića. Izet-ef. je rado viđen gost u našem džematu. Govorio je vrlo jednostavno, praktično i direktno – o uzrocima i razlozima naše krize, ali i o vrlo jednostavnim i direktnim načinima kako da se stanje i naše, i ali braće u svijetu, konačno popravi i poboljša, a sve u svjetlu veličanstvene noći Kadr.

Na kraju, uz molbu dragom Bogu da Izet-ef. nagradi za ove riječi, ostaje nada i molba Uzvišenom, da nam da snage da sve ove savjete iskoristimo u svom životu, kako bi uistinu od ove velike noći i bili bolji. Takođe, zahvaljujemo još jednom „sponzorima“ ovog mevluda, porodici hadži Mustafe i hadži Raseme Čaušević, koji će ako Bog da, dugi niz godina priređivati mevludski program u povodu noći Kadra u Trzanskoj džamiji, na ovu 23. noć ramazana, ovdje u Žepču. Hvala i djevojkama iz hora i djevojčicama na predivnim recitacijama, Zejneb i Zehra Čaušević, Ajša i Esma Mustafić – večeras su bile više nego odlične. Ovogodišnji učenik GH medrese, angažovan u Trzanskoj džamiji, je Alija Čaušević, unuk Mustafe i Raseme.

Već za dvije noći, 3. aprila, ponovo tražimo noć Kadra, posebnim programom u Prečkoj džamiji – gost predavač je rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta IZ-e u BiH, Vehid-ef. Arnaut.

T.Irdin

više fotogarfija na našoj FB stranici

CATEGORIES
Share This