Mevludom u Žepču, obilježena pobjeda na Bedru

Mevludom u Žepču, obilježena pobjeda na Bedru

Ferhat-pašina džamija, u noći sa 24.na 25.07.2013.godine, je bila pretijesna da primi sve vjernike koji su došli na jaciju i teraviju te da prisustvuju mevludu u povodu mubarek noći Lejletul-Bedr, Ramazana 1434.h.g. Prema tradiciji od nekoliko desetina godina, mevlud priređuje porodica Šečić, h. Nasiha hanuma sa svojom djecom. Od prestanka agresije, suorganizator mevluda je i Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Žepče, „Zambak“.

Program obilježavanja mubarek večeri počeo je malo neobično za ove prilike-naime, hfz. Yasar Unsal je proučio uvodni dio mevluda na turskom jeziku, što je emotivno djelovalo posebno na starije džematlije koje se sjećaju da se mevlud na turskom jeziku redovno učio na ovim prostorima. Bilo je to i svojevrsno iznenađenje. Mevludski program nastavljen je izvođenjem ilahija i kasida, te učenjem odlomaka iz mevluda u izvedbi žepačkih imama i starijih polaznika mekteba. 


Uslijedilo je obraćanje gosta predavača, dugogodišnjeg odgajatelja u GH medresi u Sarajevu, Ismet ef. Bečića, koji se u svom govoru osvrnuo na vrijednosti Bedra i bitke koja se dogodila. Takođe, spomenuo je i šehide Bedra i uspostavio paralelu sa šehidima našega Medžlisa, jer je i sastavni dio mevludskog programa čitanje imena svih šehida naše općine, što je profesora posebno iznenadilo i dirnulo.
 

Bez obzira na veliku vrućinu u džamiji i na činjenicu da je mevlud trajao do iza pola noći, prisutni su sa velikom pažnjom slušali pradavanje Ismet ef. te poruke koje je uputio. Na kraju je ostalo samo da zamolimo uzvišenog Boga, da nam naš ibadet primi u ovom velikom mjesecu i u ovoj velikoj noći. Amin!

CATEGORIES
Share This