Asocijacija žena MIZ Žepče – posjeta “kraljevskom gradu” Jajce

Asocijacija žena MIZ Žepče – posjeta “kraljevskom gradu” Jajce

U subotu, 05.11.2016.g. grupa od 60 žena, članice Asocijacije žena medžlisa IZ-e Žepče,  posjetila je „kraljevski grad“ Jajce i bile gošće članicama udruženja „Esma Sultanija“.

Na put se krenulo u ranim jutarnjim satima, i već na prvoj pauzi imali smo obilazak „Elči Ibrahim- pašine“ medrese u Travniku, gdje su nam domaćini kazali nekoliko riječi o medresi, te smo obišli i „ženski“ dio medrese.

U Jajcu su nas dočekale žene iz udruženja, njih desetak, na čelu sa zamjenicom predsjednice prof. Lejlom Hrnjić.  Skupa smo klanjanle podne-namaz u džamiji Esme Sultanije, jedine džamije u BiH koja je nazvana po ženi.

Efendija ove džamije se obratio gostima, zaželio dobrodošlicu i upoznao ih o pojedinostima i zanimljivostima vezanim za džamiju i njeno „žensko“ ime.

U obližnjem restoranu domaćice su nas počastile kahvom i kolačima. Razgovarale smo o projektima i našim i njihovim, razmijenile ideje, te ih pozvale sebi  u goste.

Obišle smo sve znamenitosti u „kraljevskom“ gradu ili gradu „muzeju“ kako ga zovu; džamiju Esme Sultanije, Medvjeđu kulu, zgradu II zasijedanja AVNOJ-a,  plivske vodopade,  plivska jezera-mlinčiće.

Iz Jajca smo ponijele prelijepe utiske.

Zahvaljujemo se članicama udruženja „Esma Sultanija“ na gostoprimstvu i prelijepom druženju, a posebno prof. Lejli , koja se maksimalno potrudila da goste upozna sa znamenitostima grada Jajca.

 

Nadamo se i radujemo, uzvratnoj posjeti na proljeće.

                                                                                     A. Mehmedović / I. Tutnjić

CATEGORIES
Share This