BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA MIZ ŽEPČE – ramazanski bajram 2022. godine

BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA MIZ ŽEPČE – ramazanski bajram 2022. godine

Hvala Allahu džellešanuhu,

Onom  Koji iz mrtvog izvodi živo i iz živog izvodi mrtvo;

Onom Čija milost nadvisuje Njegovu srdžbu;

Njemu Koji je izvor svega postojećeg;

Utočitelju svega i svakoga,

Koji naše molbe prima i naše uzdahe čuje i Koji se našoj zahvali Njemu – obraduje.

 

Salavat i selam na Allahova Poslanika i Vjerovjesnika – Muhammeda (saws) donosim, pripadnosti ummetu njegovu se ponosim,

a šefa'atu njegovu na Sudnjem danu radujem.

 

Poštovana braćo i sestre, dragi Žepčaci i Žepčanke,

esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

 

Kada u nedjelju, 01. maja, sunce zađe iza zapadnih planina i kada žepačko nebo tamno postane, nastupit će 01. Ševval 1443. hidžretske godine, odnosno prvi dan Ramazanskog bajrama.

Izašli smo iz ramazana, svojevrsne škole discipline, morala,  savjesti, ljudskosti…

Ibadetom posta smo jačali našu volju da se odupremo svakoj vrsti grijeha, kako onog prema dragom Bogu, tako i onog prema drugim ljudima , životinjma , biljkama, rijekama, ekologiji općenito. Apstinirajući od hrane, pića i drugih tjelesnih uživanja jačali smo svoju vezu sa Uzvišenim , kako bi Uzvišeni svojom vezom ojačao opstojanje ovog svijeta uzavrelog i nemirnog!

Posteći ramazanske dane, stavili smo pod kontrolu svoje tijelo, svoj nefs, ono šejtansko (sotonsko) u nama, odnosno vodili bitke sa samim sobom, i nadam se pobijedili samog sebe. A to je pobjeda koja nam je tako potrebna, pobjeda koja je ideal naše uzvišene vjere, a to je da ta pobjeda svima donosi korsit a nikome štetu.

Posteći školu ramazana učili smo da naše želje nesmiju biti samo za nas već i za drugoga. Učili smo u mubarek ramazanu da je ihsan (nesebičnost) treći i  najveći stupanj vjere, koja se pripadnost Jednom Bogu zove.

Učili smo u ramazanskoj školi da je čistoća tijela, duha, odijela, imetka, kuće, stana, avlije, sela, grada, rijeka i šuma osnovni šart (uslov) da bi sve ono pobrojano bilo zdravo i da bi postojalo.

Dakle, čista duša rađa čista osjećanja i emocije, koje opet porađa čiste misli i čiste jezike (govore usmene i pismene), a to sve skupa rađa čista djela koja će donijeti mir i harmoniju , kako unutar nas, tako i oko nas.

Bajram se na arpskom kaže IDUL FITR, a doslovno to znači „POVRATAK“ prirodnom stanju. Dakle, bajram je navrat ka iskonu, svom izvoru, tamo gdje je voda našeg zdenca najčišća, najljepša i najslađa. Naš iskon, kada kažem „naš“, mislim na sve ljude i sva Božoija stvorenja, jeste ona prva sofra ili trpeza kada su naše duše u neposrednoj blizini Božijoj sklopile Ugovor s svojim Gospodarom, a da smo mi Njegovi robovi i ničiji više.

Prošli smo kroz Ramazan, molim Boga Svemoćnoga da učini i da ramazan prođe kroz nas.   

Amin

Svim žepčacima i žepčankama, svim muslimanima i muslimankama, kao i svim Bošnjacim i Bošnjakinjama  želim hairli i sretan bajram riječima

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN !

Žepče, 1.5.2022. godine

CATEGORIES
Share This