Bajramska poruka glavnog imama MIZ-e Žepče

Bajramska poruka glavnog imama MIZ-e Žepče

Hvala Allahu dž.š. pred čijom je Veličinom svako biće skrušeno! Hvala Allahu dž.š. pred čijom je Svemoći svako biće pokorno. Hvala Allahu dž.š. pred čijom je Vlašću svako biće ponizno!

Neka je blagoslov i spas (salavat i selam) na Allahova Poslanika i vjerovjesnika Muhammeda (s.a.v.s.) kao i na svu njegovu braću, Allahove poslanike i vjerovjesnike, njih 124 000.

Draga braćo i sestre!

U utorak sa zalaskom sunca nam odlazi najuzvišeniji i najdraži gost ramazan i šerif, a u goste nam dolazi ramazanski Bajram. Sa određenom dozom tuge i čežnje ispraćamo mubarek ramazan, jer nismo sigurni da li smo baš sve u potpunosti ispunili kako bi naš gost bio sa nama zadovoljan. S druge pak strane, radujemo se bajramu, danu koji simbolizuje našu pobjedu nad nama samima. Bajramski dani simbolizuju naš povratak primordijalnom svom zavičaju, našem „Ezelu“ u kojem je „zrak“ najčistiji, „izvori“ najslađi, a priroda koja nas okružuje, najčistija. Jer kroz ibadet posta ramazanskog, naučili smo, da uvijek i iznova moramo jačati našu volju da istrajemo na putu koji nas vodi ka Božijoj milosti, a kroz ibadet sadekatu-l-fitra smo naučili kako se približiti čovjeku i njegovim potrebama. Zato je naša poruka cijelom svijetu da se sreća i mir mogu postići jedino uz iskreno obožavanje Jednog, Jedinstvenog i Jedincatog Boga i istinsko, iskreno poštovanje čovjeka kao Božijeg stvorenja.

U mubarek ramazanu, toj jedinstvenoj školi duhovnosti, naučili smo voljeti našu rodnu grudu, našu domovinu, naš dom, u kojem ima mjesta za sve koji su dobronamjerni, jer “kuća nije nikad tijesna ako čeljad nisu bijesna”. Naučili smo da je vlastiti trud i rad na polju dobra najbolja pomoć. Trud i rad se uvijek isplate i na ovom ali i na onom konačnom svijetu- ahiretu, kako nas i Kur´an uči: „Čovjeku pripada samo ono što se svojim trudom postigne!“

Naučili smo da je naše zajedništvo na istini, pravdi i dobru, najbolji štit za našu sigurnost i napredak. Zbog toga je naša sveta dužnost da jačamo naše zajedništvo kroz širenje međusobne ljubavi, povjerenja i sloge. Jer “sve se može kad se braća i sestre slože”. S toga, ljubav i povjerenje su mogući samo na istini i pravdi. Laž, nepravda i egoizam donose rat, kako unutar samog čovjeka, tako i unutar ljudske zajednice. Zato je naša posebna obaveza koju smo naučili u mubarek Ramzanu, da brinemo o našim porodicama, o našoj djeci, posebno o jetimima (siročadima), jer oni su naš emanet.

I konačno, naučili smo da kada sve ono što je do nas, pošteno odradimo, da tek tada pružimo ruke prema nebu, i iskreno Boga zamolimo. A Bog dragi pomaže onima koji Ga iskreno mole.

Zato, nastavimo da živimo ramazanski i poslije ramazana, kako naš trud u ramazanu ne bi bio uzalud i kako bi bajram bio istinska radost svakom čovjeku u svakom kutku ove naše planete Zemlje, ove naše prelijepe domovine Bosne i Hercegovine, i ove naše lijepe općine koja se Žepče zove.

Svim muslimanima i muslimankama, a posebno bošnjacima i bošnjakinjama općine Žepče i našeg Medžlisa, čestitam nastupajući ramazanski bajram sa željom da ih još mnogo dočekamo u zdravlju, veselju i rahatluku riječima:

„Bajram šerif mubarek olsun!

Glavni imam MIZ-e Žepče, Džafer-ef. Gračić

Žepče, 10. april 2024. godine – ramazanski bajram 2024./1445.

CATEGORIES
Share This