Aktivnosti OK MIZ Žepče / Ramazan 2013.godine

Aktivnosti OK MIZ Žepče / Ramazan 2013.godine

Omladinski Krug MIZ-e Žepče, djeluje već drugu godinu, i to mogli bismo reći, prilično uspješno, kada se uzmu u obzir sve okolnosti u kojima djeluje i MIZ-e, a samim tim i OK. No, bez obzira i na vrijeme i mjesto, omladina, predvođena Elvisom Botićem, fenomenalno odrađuje sve aktivnosti, a kada je u pitanju 2013.godina, planirano je sljedeće:

-izrada i podjela zahvalnica sponzorima ramazanskih aktivnosti za 2012.godinu
-predavanje na temu „U susret ramazanu“
-obilježavanje „Dana Srebrenice“
-iftar u restoranu „Mala Trzna“
-ramazanski turnir u stonom tenisu
-Kviz općeg znanja
-iftar na odmaralištu „Bistričak“
-ramazanska ekskurzija u Sarajevo
-bajramski malonogometni turnir
-javna tribina, tema „Popis 2013“
-obilježavanje Dana državnosti BiH 

Sve aktivnosti se provode uz saglasnost i nadzor MIZ-e Žepče, glavnog imama i koordinatora EPM pri MIZ-e Žepče. U ovoj informaciji, predstavit ćemo hronološki aktivnosti, koje su provedene do kraja jula ove godine. Pa krenimo redom.

Što se tiče prve aktivnosti, sve donacije, prilozi te svaka vrsta pomoći projektima koje provodi OK, uredno su evidentirane, i o njima se strogo vodi računa. Takođe, uz nadzor čelnih ljudi MIZ-e Žepče. Aktivisti OK, načinili su spisak tih pojedinaca i firmi, te ih lično posjetili i uručili prigodne zahvalnice. Ovakav potez, naišao je na izuzetno dobar prijem, a rezultat ovakvog „poteza“ su obećanja da će se pomoć i nastaviti. 

Uoči mjeseca ramazana, u subotu, 29.06.2013.godine, u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču, upriličeno je predavanje na temu „U susret ramazanu“. Predavanje je održano iza akšam namaza, a gost predavač je bio hfz. Halil ef. Mehtić. Posjeta je bila zadovoljavajuća, jer Žepče i nema baš neku tradiciju, kada su u pitanju predavanja pored redovnih i uobičajenih. OK će nastojati da tu praksu promijeni na bolje, ako bog da.

Aktivisti OK, uzeli su skromno učešće u obilježavanju Dana Srebrenice. Naime, odlučili su da štampaju letke i DVD materijale, na kojima je djelomično prikazano stradanje i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i oko nje. Tako su, 11.07. iza teravije, u svim džamijama u Žepču, dijelili prisutnima pomenute materijale. Podijeljeno je preko 250 letaka i DVD-a. Tako su omladinci OK MIZ-e Žepče, po prvi puta javno u Žepču, obilježili Dan Srebrenice. Nadamo se da će poslužiti kao primjer i ostalima.

Evo već drugu godinu za redom, restoran „Mala Trzna“, priprema i poklanja iftare mladima. Tako je bilo i ove godine, kada su ugostili preko 70 članova i aktivista OK MIZ-e Žepče. Omladinci su se angažovali na animaciji omladine za iftar, zatim oko klanjanja akšam namaza u čaršijskoj džamiji, te oko samog serviranja iftara u restoranu. Vlasnik, Suljo Sarajlić i njegova hanuma Zineta-Zinka, dali su odriješene ruke predsjedniku OK Elvisu Botiću, kada je u pitanju broj iftara. Bukvalno je bilo, da se pozove koliko god može stati u restoran. Ovim putem želimo se zahvaliti porodici Sarajlić, zamoliti uzvišenog Allaha da im podari života i zdravlja, kako bi ako bog da, još dugo godina priređivali iftare i tako bili podrška radu OK. Takođe, neka im uzvišeni Allah, primi ovaj hairli posao i neka ih za to nagradi posebnom ramazanskom nagradom. Iftar je počeo odlomkom iz Kur'ana Časnog, koga je proučio hfz. Yasar Unsal, hafiz iz Turske, koji boravi kao ramazanski gost u MIZ-e Žepče.

Održan je i 2. Ramazanski turnir u stonom tenisu. Turnir je realiziran u periodu od 18.07.-22.07.2013.godine, u dvorištu čaršijske džamije u Žepču. Učestvovalo je 28 takmičara. Po završetku turnira, koordinator EPM, je u ime medžlisa i glavnog imama, uručio nagrade za prvo, drugo i treće mjesto, te za najmlađeg takmičara. Uručene su novčane nagrade te po jedna lijepa knjiga. Prvo mjesto je osvojio Muhamed Mehmedović, drugi je bio Odić Mirza, a treće mjesto je zauzeo Kenan Kahriman. Najmlađi takmičar je bio Ermin Smajlović. Na skali od 1-10, ocjena za organizaciju, posjetu i realizaciju je 10. Turnir je bio izuzetno posjećen, a svi mečevi su igrani poslije ikindijske mukabele pa do pred iftar. 

U prostorijama centra „Misbah“ u Begov Hanu, 26.07.2013.godine, nakon teravije, održan je Kviz općeg znanja. Učešće je uzelo 27 takmičara, raspoređenih po timovima i ekipama. Posebno hvala domaćinima u centru „Misbah“, na ustupljenom prostoru kako za iftar tako i za sam kviz, i naravno imamima u tom džematu na koordinaciji ove aktivnosti. Učestvovale su ekipe iz džemata Ozimica, Želeće, Žepča, te ekipa iz Željeznog Polja. Nagrade na kraju je uručio glavni imam, zajedno sa hfz. Yasarom, a nakon kviza uslijedilo je druženje do pred sami sehur. Važno je napomenuti da je ova aktivnost po prvi puta uvezala omladinu iz više džemata MIZ-e Žepče, što je bila neka vrsta probe takvog djelovanja, a nadamo se da će se to i nastaviti uz neke druge aktivnosti. Rezultati su sljedeći: 1. mjesto ekipa Begov Han, 2. mjesto ekipa Ozimica i 3. mjesto ekipa Begov Han. Uručena je nagrada i najboljem pojedincu na kvizu, a to je Ajan Alen, džemat Ozimica.

Odmaralište Bistričak, i ove je godine bila destinacija na kojoj su naši omladinci organizirali tzv. Iftar na otvorenom. Zahtjevna je to aktivnost, koja podrazumijeva opsežne pripreme, podjelu poslova, organizaciju prijevoza, zatim transport hrane i ostale logistike, rješavanje problema rasvjete, organiziranje zajedničkog klanjanja akšama i teravije, i na kraju opet se našlo vremena i za poneku sportsku aktivnost. No, zahvaljujući želji i volji učesnika, sve je to s lahkoćom odrađeno, i prostor se na kraju vratio u prvobitno stanje, jer se vodilo računa i o ekologiji. Iftarilo je 80 omladinaca, a svako pojedinačno je uzeo učešća u pripremi i realizaciji ovog velikog „projekta“.

Ono što bi još ovdje dodali i istakli, jesu aktivisti, koji su se posebno zalagali u organizaciji a posebno u finansijskoj pomoći. Tu je prije svega zaslužan Kemal Malićbegović "Banjotrans", omladinac koji zna kako se troši i daje "od sebe za sebe", i koji i sebe i sve svoje resurse i privatne i poslovne ulaže na Božijem putu, u ime Allaha, a za dobrobit svih nas, zajednice.
Zatim tu su između ostalih, Armin Tutnjić, Irfan Goralija, Ernad Kovačević, Selvedin Prijić, braća Ašir i Muhamed Mehmedović, Sezahija Muslić, Haris Zvekić, Muhamed Badnjar i mnogi drugi, koji takođe ne žale ni sebe ni svoje, na unapređenju i realizaciji ovih aktivnosti.
Neka im Allah dž.š. namiri iz svoga obilja.
Slijedi ramazanska ekskurzija u Sarajevo, te bajramski turnir. Po završetku ovih aktivnosti, blagovremeno ćemo vas obavještavati.

                                                                                              Koordinator EPM

                                                                                               Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This