U Žepču svečano obilježena “Noć bolja od hiljadu mjeseci”

U Žepču svečano obilježena “Noć bolja od hiljadu mjeseci”

Mevludom, kako je to u Žepču običaj već desetinama godina, obilježena je Noć bolja od hiljadu mjeseci – 27. noć mjeseca ramazana, ove 1434.h.g., odnosno 2013.godine. Čini se da svake godine, ova noć drugačije zablista u ovom džematu, jer bez obzira na sve opće poznate detalje oko Lejletul-kadra, svake godine, svakog novog ramazana i svakog novog mevluda, svi koji to žele, budu ponovo dirnuti i zadivljeni ljepotama "noći Allahovog određenja". 

Ferhat pašina džamija i harem već od teravije su bili popunjeni do posljednjeg mjesta, i svi prisutni, ne obazirući se na izuzetno sparnu i toplu noć, sa velikim saburom i pažnjom su učestvovali u obilježavanju ove velike noći.  


Teravih namaz je kao imam klanjao gost MIZ-e Žepče, hfz. Yasar Unsal, iz Turske, a zatim je uslijedio i poseban mevludski program, sa nekoliko novih detalja u odnosu na ranije godine. Naime, kompletan program izveli su žepački imami, uz pomoć omladinaca iz ovoga džemata.


Ono što je posebno plijenilo duše prisutnih, jeste učenje Kur'ana i mevluda od strane hfz. Yasara. Izuzetan učač, sa posebnim glasovnim mogućnostima, hafiz je učio mevlud na turskom jeziku, a onda u sklopu mevludskog programa, zajedno sa žepačkim imamima, proučio i jednu lijepu ilahiju. Dio te atmosfere možete pogledati klikom na sljedeći link http://www.youtube.com/watch?v=fdEoshP1-co&feature=youtube_gdata


Nakon mevludskog programa, glavni imam je sa džematlijama podijelio i dvije lijepe informacije, kada je u pitanju izgradnja Trzanske džamije, odnosno njena rekonstrukcija. Tokom ramazana, Trzanska džamija, dobila je dva nova vrijedna vakifa, koji su za njenu izgradnju uvakufili po 10.000 KM. To su, porodica rahm. Muje Mandžuke i Irfan Ajanović.

Nakon ovih lijepih informacija, glavni imam je predstavio i gosta predavača, uvaženog profesora, velikog prijatelja MIZ-e Žepče, dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, dr. Zuhdiju ef. Adilovića.


U svom izlaganju, punom primjera iz života vjernika i iz našeg okruženja, dr. Adilović je govorio kako je dobro i važno biti "dobar čovjek", te u ovoj noći, tražiti od Allaha da nam da snage da budemo dobri, te da u svojoj duši nemamo ni trun zlobe ni prema kome, i da u ovoj noći obećamo Uzvišenom Allahu da ćemo uistinu i biti dobri.
Ono što je za svaku pohvalu, jeste da je džemat "u jedom dahu" pratio predavanje dr. Adilovića i upijao svaku njegovu riječ i svaki večeras upućen savjet.
Na kraju, uz molbu dragom Bogu da dr. Adilovića nagradi za ove velike riječi, ostaje nada i molba Uzvišenom, da nam da snage da sve ove savjete iskoristimo u svom životu, kako bi uistinu od ove velike noći i bili bolji.
Takođe, zahvaljujemo sponzorima mevluda, porodicama Irfana i Fuada Šečića, koji evo dugi niz godina priređuju mevludski program u povodu Noći Kadra u čaršijskoj džamiji, ovdje u Žepču.

Dvije noći ranije, 25. noć ramazana, u Prečkoj džamiji, u Žepču,  proučen je mevlud u povodu noći Kadra. Taj mevlud, u ovom terminu, je takođe tradicionalni, i priređuje ga porodica Skenderović. Molimo Allaha dž.š. da i njih nagradi za njihov trud, i da im da snage da ovu praksu drže još dugi niz godina, amin!


 
                                                                                               tekst Irdin ef. Tutnjić         
                                                                                         foto i video Benjamin Tutnjić

CATEGORIES
Share This