USKORO – “TEBI,O ALLAHOV POSLANIČE…”

USKORO – “TEBI,O ALLAHOV POSLANIČE…”

Sa akšamom večeras nastupio Mevlud mjesec – Mjesec rođenja Muhammeda a.s.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu, prigodnim programima obilježavaju mubarek mjesec rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. koji je počeo večeras s akšamom, večeras 6. oktobra 2021. godine.

Muhammed a.s. je rođen u Mekki, u ponedjeljak, 12. rebiu-l-evvela ili 20.aprila 570. godine. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. Pored poslaničke uloge, za muslimane on je najvažnija ličnost među svim ljudskim veličinama o kojima postoji povijesno svjedočanstvo. On je najbolji primjer svih ljudskih vrlina, uzor čovjeka, roditelja, prijatelja, državnika, vojskovođe …

Vjernici se raduju danu u kome je rođen Allahov Poslanik a.s., to je, po mišljenju islamskih učenjaka, vjernika, dan kada je poteklo svjetlo upute i znanja cijelom svijetu. To je dan u kome je rođen onaj za koga Uzvišeni Bog u Kur'anu kaže:” „A tebe smo (Muhammede) samo kao milost svjetovima poslali“ (El-Enbija’, 107.) .”
Muslimani posebno tokom tog mjeseca iz ljubavi prema Božijem Miljeniku donose puno salavata na Muhammeda a.s. onako kako Bog dragi naređuje “Allah i Njegovi meleki blagosiljaju Vjerovjesnika, o, vjernici, blagosiljajte ga i vi, i pozdrav mu šaljite!” (El-Ahzab, 56)

Prenosi se da je h. Alija ibn Ebi Talib r.a. o Muhammedu a.s. rekao – “Bio je najljubazniji od ljudi, najiskreniji u govoru, najblaže naravi i najplemenitijeg roda. Ko bi ga iznenada ugledao, osjetio bi strahopoštovanje, a ko bi ga dobro upoznao, zavolio bi ga. Svi koji su ga opisivali govorili su ‘ni prije njega, ni nakon njega nikad nisam vidio nekog sličnog’.

Medžlis IZ Žepče, će i ove godine, ako Bog da, obilježiti ovaj mjesec višednevnom manifestacijom pod nazivom “Tebi, O Allahov poslaniče..”. S ponosom najavljujemo mubarek mjesec i našu petu (5) po redu manifestaciju !

Neka nam je hairli mubarek mjesec i neka su nam hairli naša djela, amin!

CATEGORIES
Share This