U Žepču prikazan dokumentarni film “Hasan”

U Žepču prikazan dokumentarni film “Hasan”

Dokumentarni film “Hasan”, o rahmetli Hasanu Čengiću, autora Rabije Arifović i Maida Dizdarevića, u utorak, 10.10.2023. godine, prikazan je u Kino sali u Žepču, na poziv Medžlisa Islamske zajednice Žepče.

Prisutnima se ovom prilikom, prije projekcije filma, prigodno obratio glavni imam Medžlisa Žepče Džafer-ef. Gračić, naglasivši da je Medžlis odlučio da organizuje projekciju filma o Hasanu Čangiću “ne zbog Hasana, već zbog nas samih, a kako bi se inspirisali njegovim životom i djelom”.

– Još je jedan razlog zašto film “Hasan” u Žepču. Rahmetli Hasan je bio vezan za naše Žepče. Imao je ovdje blisku rodbinu. Poslije agresije, po povratku Bošnjaka u Žepče, preko njega je stizala konkretna pomoć povratnicima u vidu velikih količina građevinskog materijala. 

Hasan je bio stamena institucija za nas Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu. 

Njegovim odlaskom nastupila je velika praznina. On je osnivač Kursa islama, koji već više od 20 godina postoji i ovdje u Žepču. Duboko se nadam da će neko od polaznika ovog kursa popuniti ovu prazninu – kazao je glavni imam. 

Projekciji filma u Žepču prisustvovao je i urednik BIR televizije Kasim Softić. U obraćanju prisutnim istaknuo je da je Hasan Čengić jedan od najznačajnijih Bošnjaka u našoj historiji.

– U svim fazama života Čengića je odlikovala duhovnost, posvećenost onome što preuzme, tačnost, preciznost, pouzdanost, sigurnost, vjerodostojnost, znanje i vizija.

Obaveza je svih nas, u našem vremenu i u onima koja dolaze, čuvati sjećanje na njega.

Dokumentarni film “Hasan” autora Rabije Arifović i Maida Dizdarevića svojevrsni je odgovor na spomenutu obavezu čuvanja sjećanja na ovog velikana našeg naroda i našeg vremena – poručio je urednik Softić.

42BDB354-E559-4FF0-8501-D0A28A99939F.jpeg - U Žepču prikazan dokumentarni film

Zahvalio je organizatoru, Medžlisu Islamske zajednice Žepče na čelu sa glavnim imamom Džafer-ef. Gračićem, kao i brojnim gostima koji su večeras prisustvovali prikazivanju filma.

– Nadam se da će ovaj projekat potaknuti buduće generacije da pišu, rade i pričaju o našim velikanima, kojih ima širom Bosne i Hercegovine, a Hasan Čengić sigurno spada u ovu skupinu ljudi – zaključio je Softić.

Kako je kazao jedan od autora filma Maid Dizdarević, večerašnja projekcija i veliki odziv posjetitelja, dokaz su da je film našao željeni put do publike.

– Sretni smo što smo nakon sarajevske premijere večeras bili sa našim ljudima u Žepču. Želimo istaći da je Medžlis Islamske zajednice Žepče bio i jedan od sponzora filma, te smo im tokom večerašnjeg druženja iskazali i zahvalnost. Nakon Žepča ćemo film “Hasan” prikazati i u nekim drugim gradovima – naveo je on.

Projekcija filma u Žepču organizirana je u okviru manifestacije povodom mjeseca Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., “Tebi, o Allahov poslaniče”.

Podsjećamo, film govori o nekim od najznačajnijih faza života rahmetli Hasana Čengića, a u njemu, između ostalih, govore reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, Rifat Fetić, Fahira Fejzić-Čengić, Edhem Bičakčić i drugi.

(Preporod.info)

CATEGORIES
Share This