MIZ ŽEPČE PREMIJERNO PROMOVISAO TRILOGIJU MEHMEDALIJE HADŽIĆA

MIZ ŽEPČE PREMIJERNO PROMOVISAO TRILOGIJU MEHMEDALIJE HADŽIĆA

U organizaciji MIZ Žepče, u srijedu 16.08.2023. godine, održana je još jedna uspješna promocija knjige. Naime, promovisana je trilogija (trilogija je pojam koji označava tri umjetnička djela koja su međusobno povezana po prirodi izraza ili po temi) profesora Mehmedalije Hadžića;  tri knjige, tri naslova –  ” SA BOŽIJIM POSLANICIMA I VJESNICIMA”,  “SA LJUDIMA I DOGAĐAJIMA”  i  “SA KUR'ANOM MUDRIM I HADISOM ČASNIM”.  Premijerna promocija priređena je u Osnovnoj školi “Abdulvehab Ilhamija” u Željeznom Polju.

Mnoge poznate ličnosti iz vjerskog, kulturnog, akademskog i javnog života svojim prisustvom uveličale su ovu promociju.

Nakon što je hfz. Ahmed-ef. Muhamed proučio nekoliko ajeta iz Kur'ana Časnog, moderator promocije, glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić, pozvao je prisutne na učenje Fatihe pred duše nedavno tragično nastradalih u Gradačcu.

Nakon Fatihe, glavni imam Džafer-ef. poselamio je prisutne izražavajući zadovoljstvo što je na našem MIZ  organizovana premijerna promocija ovih djela. Biranim riječima govorio je o autoru a zatim predstavio promotore: prof. dr. Almir Fatić, dr. Mirnes Kovač, prof. dr. Enes Durmišević,  prof. Hamza Ridžal i Izedin Šikalo.

Promotori su, svako na svoj način, govorili o knjigama koje su pisane jednostavnim jezikom i stilom. Posebno su govorili o moralnim i intelektualnim vrijednostima koje krase autora, prof. Mehmedaliju Hadžića. Sa velikom pažnjom prisutni su pratili izlaganja svih promotora.

Na kraju promocije obratio se i sam autor, prof. Mehmedalija Hadžić. Profesor Hadžić je rođen 1947.godine u Srebreniku, a nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese studirao je u Maroku.

Po povratku u domovinu, zbog političkih okolnosti, svoje studije nije mogao okončati, već je nastavio i diplomirao u Sarajevu, te zatim nastavio na postdiplomskim programima Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Obnašao je važne dužnosti u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Radio je kao novinar i urednik u redakciji Preporoda ( 1972-1979), potom je radio posebne zahtjevne poslove u tada tek začetoj Izdavačkoj djelatnosti Islamske zajednice (1983-1986), Bio je stručni suradnik u Gazi Husrev-begovoj biblioteci (1986-1989), radio je kao vjersko-prosvjetni referent u Odboru IZ u Sarajevu (1989-1991), potom kao profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi (1993-1995), profesor u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji (1995-2001), savjetnik reisu-l-uleme za šerijatska pitanja (1993-2002), direktor za obrazovanje u Upravi Visokog predstavnika grada Sarajeva (1994), glavni urednik Glasnika (1994-2002, 2005-2013). Profesor Hadžić se aktivno politički angažirao u periodu od 1990. do 1996. godine, a potom je obavljao i diplomatsku dužnost ambasadora naše zemlje u Kraljevini Saudijskoj Arabiji (2002-2005), te bio savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH (2005-2006).

Jedan je od ključnih idejnih pokretača i prvi direktor Instituta za izučavanje i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

U svom kratkom obraćanju zahvalio se Allahu dž.š., na milosti, jer i ove knjige su posljedica Allahove milosti i trag koji ostavljam iza sebe, kazao je prof. Hadžić.

Posebno se zahvalio svome prijatelju Vehbiji Efendiću koji ga je poticao na pisanje knjiga.

Z.R./T.I.

CATEGORIES
Share This