U ŽEPČU OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA – CENTRALNO OBILJEŽAVANJE ZA MUFTIJSTVO ZENIČKO

U ŽEPČU OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA – CENTRALNO OBILJEŽAVANJE ZA MUFTIJSTVO ZENIČKO

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftijstva zeničkog, ove 2024. godine, bila je u Žepču, na Gornjomahalskim šehitlucima, u četvrtak, 11. aprila 2024. godine. Nakon klanjanja podne-namaza u Ferhat-pašinoj džamiji, kojeg je predvodio muftija zenički, hafiz, prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, više stotina vjernika, članova porodica šehida i njihove rodbine, predvođeni imamima, članova Udruženja logoraša BiH, na čelu sa predsjednikom gosp. Seidom Omerovićem, uputili su se u povorci na Gornjomahalsko mezarje. Nakon intoniranja državne himne, od strane učenica srednje škole, Lamije Tutnjić i Denise Fejzić, na spomen-obilježje i spomen-ploču na šehitlucima, na kojoj su uklesana šehidska imena, predstavnici boračkih organizacija, kao i organizacija porodica šehida i Udruženja logoraša, ovom prilikom položili su cvijeće i proučili Fatihu pred duše svojih najrođenijih. Učenjem sure Ja’Sin i dove, od strane imama MIZ-e Žepče, pred duše šehida, vjernici su odali počast i ujedno se prisjetili kako šehida, tako i događanja iz perioda 1993.-1995. godine. Inače, u posljednjem ratu u odbrani domovine, poginulo je 242 Bošnjaka sa područja Općine Žepče. Nakon dove, prisutnima se obratio glavni imam MIZ-e Žepče, Džafer-ef. Gračić, koji se kratko osvrnuo na pomenute događaje, zatim najavio predsjednika Udruženja logoraša BiH, gosp. Seida Omerovića. Gosp. Omerović, u svom obraćanju, zahvalio je Islamskoj zajednici na podršci koju neprestano pruža, kako ovom, tako i svim udruženjima proisteklim iz agresije na našu Domovinu. Obraćajući se prisutnima, podsjetio je na godišnjicu zatvaranja logora u Žepču, koja se danas, zajedno sa Danom šehida, obilježila u Žepču.

Džafer-ef. Gračić je najavio muftiju zeničkog, koji je u svom obraćanju potencirao na jačanju institucija, i kazao da “bez instutucija, nema sjećanja. Narodi koji se sjećaju, su oni narodi koji imaju institucije. Zato moramo jačati naše institucije, jer institucije osiguravaju kontinuitet”. Muftija je vrlo nadahnuto i direktno govorio o trenutnoj situaciji, o aktuelniim dešavanjima, u svjetlu naše situacije i našeg okruženja.

Inače, kako to protokol viših instanci IZ-e u BiH nalaže kada je u pitanju obilježavanje Dana šehida, organizirano su prije podne, posjećena u svim našim džematima šehidska mezarja, a u džematu Žepče to je urađeno pored ploče sa imenima šehida na izvoru žepačkog kiseljaka u Preku. Tom skupu kao i u Gornjoj Mahali prisustvovao je veliki broj vjernika, predstavnika vlasti, kantonalnih ministarstava i javnih ustanova sa područja općine Žepče, na čemu se, MIZ-e Žepče, kao organizator, najtoplije zahvaljuje.

T. Irdin

CATEGORIES
Share This