U novu 1433.godinu sa 25.000,00 maraka za stipendiranje

U novu 1433.godinu sa 25.000,00 maraka za stipendiranje

Dolazak nove 1433. godine po Hidžri, izuzetno je svečano obilježen u MIZ-e Žepče, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji.

Naime, u subotu, 01. Muharrema 1433. odnosno 26.11.2011.godine, nakon podne namaza, što je tradicija u Žepču već duži niz godina, proučen je "novogodišnji" mevlud, čiji je organizator medžlis a sponzor Kasim i Fatima Badnjar iz Žepča. Kasim je veliki vakif našega medžlisa a sponzor ovoga mevluda je od dana kada je postavljen kamen-temeljac za obnovu čaršijske džamije gdje je i sam učestvovao u velikoj mjeri. Kada je u pitanju mevlud u povodu nove 1433.godine, posjećenost je bila neuobičajena i džamija je bila ispunjena do posljednjega mjesta.

Sam mevludski program su izveli imami i članovi hora MIZ-e Žepče. Mevludu je kao gost prisustvovao muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u pratnji sekretara muftiluka Edin ef. Kavazovića.

Mevludski program bio je možda slučajno ili namjerno podijeljen u dva dijela, po kojima se ovaj mevlud izdvaja od svih drugih koji su održani, što sa sigurnošću možemo reći, kako u našoj bližoj okolini tako vjerovatno i na području naše lijepe BiH. Naime, kao dio mevludskog programa, bila je i podjela stipendija stipendistima medžlisa za ovu školsku/akademsku godinu, a kao rezultat upravo završenog konkursa za stipendiranje. Nama u MIZ-e Žepče, to i nije neka novina, jer stipendiranje je posao koji provodimo već 12 godina. Koliko to uspješno radimo, evo i nekih činjenica. U proteklih 12 godina, stipendirali smo 204 učenika srednjih škola i 89 studenata. Za stipendiranje smo do sada uložili preko 161.000,00 maraka, iz fonda pri medžlisu koji se "puni" redovnim sergijama svakoga prvog petka u mjesecu u svim džamijama na području MIZ-e Žepče. Naš medžlis, jedan od najmanjih u BiH, prve godine, dakle 1999.godine, stipendirao je po 7 studenata i srednjoškolaca. Danas, upravo na ovom mevludu uručene su stipendije za 17 studenata i 29 učenika srednjih škola, što je ukupno 46 stipendija u ukupnom iznosu od preko 25.000,00 maraka.

Oko 15.000,00 maraka prikupljeno je na sergijama, a dodatnih 10.000,00 maraka, obezbijedile su naše džematlije, što iz dijaspore, što iz samoga Žepča. To su sljedeće osobe; Sinanović Haris i Alma iz CH, Sinanović Harun iz CH, Bećirović Ševala iz CH, Efendić Besim iz CH, Tutnjić Muhidin i Azemina iz CH, Šećkanović Ernes iz CH (Brčko), Ferid Hrnić iz CH (Kozarac), Jašaragić h. Esad iz CH, te Derlić Aziz, h. Ćazim Huskić, Jasmin Malićbegović, Izet ef. Efendić, Hidajet Purak, Armin Beća, Alma Prasko, Kasim Badnjar, Ajan Ferid, svi sa područja MIZ-e Žepče. Pojedinačne priloge u ovaj fond takođe dali su i neki članovi I.O. te džematlije. Veliki je to posao i obaveza, ali i veliki ponos MIZ-e Žepče i svih džematlija našeg medžlisa.  

Glavni imam, Izet ef. je najavio veliki događaj i pozvao muftiju da lično uruči pomenutih 46 stipendija. Svi dobitnici stipendija bili su prisutni mevludu, i ovom prilikom primili po tri stipendije, 150 odnosno 300 KM, i rješenje o dodjeli stipendija.

Muftija je nakon uručenja stipendija, govorio o Hidžri, porukama i poukama, te napravio paralelu sa hidžrom iz 622.godine, sa našim današnjim mogućim hidžrama. Posebno je govorio i o ovom velikom projektu MIZ-e Žepče.

I sam muftija je donirao jednu studentsku stipendiju i tako postao dijelom ovoga rijetkog, velikog i hairli projekta. 
Ako se po jutru dan poznaje, odnosno, ako je Nova hidžretska godina počela ovako veličanstveno i hrabro, nadati je se da će ako Bog da i cijela naredna godina biti ovako uspješna, uprkos ukupnom stanju u našoj domovini.
Na kraju, još jednom iskrene čestitke u povodu nove godine, i veliko hvala svima onima koji su svojim prilozima učestvovali u ovom velikom projektu, uz molbu dragom Bogu da ih sve nagradi svojom nagradom, amin! 

 

CATEGORIES
Share This