“STATUS DRUGOG U ISLAMU” U ŽEPČU

“STATUS DRUGOG U ISLAMU” U ŽEPČU

U okviru vjersko-kulturne manifestacije “Tebi, O Allahov poslaniče…” kojom MIZ Žepče obilježava dane Mevluda i mjesec rebiul-evvel, u sali OV Žepče, u petak 13.10.2023. godine, promovisana je knjiga “Status Drugog u islamu”, autora mr. Asmira Salihovića, koja je već ranije opisana kao jedno od važnijih djela na bosanskom jeziku za promicanje kulture dijaloga.

O djelu pored autora govorili su muftija zenički, hafiz, dr. Mevludin-ef. Dizdarević i glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić. Sam autor, u ovoj knjizi je naglasio određene kur’anske poruke. U trećem poglavlju knjige on ističe one najvažnije, pa izdvaja poruku dostojanstva, jer Kur’an poziva da čovjek čuva dostojanstvo i svoje i tuđe. Druga poruka jeste sloboda, zatim dobročinstvo, jer se na više mjesta u Kur’anu poziva da se vjeruje i čine dobra djela, zatim autor ističe pravdu te različitost i imperativ da jedni druge upoznajemo i poštujemo.

Muftija, hafiz, Mevludin-ef. Dizdarević je ovom prilikom ukazao na važnost da se u multietničkom društvu kakvo je u Bosni i Hercegovini govori o poštivanju drugoga jer “svako nametanje stavova i ideja doživjet će neuspjeh. Žalosno je da neko sa strane dolazi i govori nam kako trebamo zajedno živjeti, a mi stoljećima ovdje živimo zajedno. Naravno, to poštovanje drugih ne smije dovesti u poziciju da nipodaštavamo naše vrijednosti. Kada Allah govori o različitosti ljudi, On kaže da se međusobno upoznajemo, ne da se pravimo kao da nema razlika, ne da te razlike shvatamo kao mahanu, već da ono što je zajedničko unapređujemo, a ono što je različito poštujemo. To što smo “različiti” je Allahov plan.”

Muftija, inače mentor autoru i ovome djelu, je ocijenio da se u knjizi govori na najkvalitetniji način o tome kako se treba odnositi prema drugima, ali i kako predstavljati svoje vrijednosti. „Postoje razne vrste predrasuda i kod nas i kod drugih, jer se u nekim krugovima jačanje međureligijskog odnosa smatra s jedne strane evangelizacijom muslimana, a s druge prevođenjem kršćana u islam. Ova knjiga pokazuje kako se može komunicirati.”

Na kraju, želimo se zahvaliti svima koji su svoje vrijeme izdvojili i prisustvovali jednoj izuzetnoj noći i razgovoru o knjizi i temi koja je prijeko potrebna svima nama.

T.Irdin

CATEGORIES
Share This