Sarajevo: Seminar o predstavljanju projekata Bejtul-mala na društvenim mrežama

Sarajevo: Seminar o predstavljanju projekata Bejtul-mala na društvenim mrežama

U Sarajevu je, u srijedu, 15.11.2023. godine, održan edukativni seminar “Kako projekte Bejtul-mala učiniti vidljivim na društvenim mrežama”, u organizaciji Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u saradnji sa Uredom za društvenu brigu i Udruženjem ilmijje.

Ovom seminaru prisustvovali su imami i muallime iz nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine koji uređuju oficijelne stranice medžlisa. 

– U želji da afirmišemo prisustvo pojma Bejtul-mal, posebno kod naših vjernika, kao i da pojačamo stepen transparentnosti Islamske zajednice po pitanju fondova sa kojima raspolaže, organizovali smo ovaj seminar.

Cilj je da urednicima web-portala i oficijelnih stranica medžlisa ponudimo informaciju više o fondovima Bejtu-mala i načinima organizacije. Namjera je i da razmijenimo iskustva o tome kako ljudi percipiraju naše vijesti, kako ih kreiramo i kako oni dolaze do naših vjernika – rekao je rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut.

O temi “Kako vijest učiniti zanimljivijom, vidljivijom i učinkovitijom na društvenim mrežama” govorio je direktor programa Media centra Islamske zajednice Nedim Hrbat.

Fondove i projekte Ureda za društvenu brigu predstavio je rukovodilac ovog Ureda Ibrahim-ef. Malanović.

– Danas govorim o dijelu Bejtul-mala koji je dodijeljen Uredu za društvenu brigu i raspoređen kroz fondove. U tom smislu govorimo o fondu za socijalnu pomoć, za stipendije, za pomoć povratničkim džematima, za podršku društveno korisnih organizacija, za pomoć imamima penzionerima i imamima u liječenju, te fondu koji je vezan za porodice šehida.

Ovim temama želimo otvoriti jednu interakciju sa našim imamima na terenu, kako bismo otklonili eventualne nedoumice o raspodjeli zekata. Važno je da ono što radimo bude javno, transparentno i dostupno našim članovima – kazao je efendija Malanović.

O misijskoj ulozi imama na prezentaciji Fonda Bejtul-mal govorio je predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić.

– Naši imami su i najvažniji prikupljači sredstava u Fond Bejtul-mal, oni su naše pčele radilice. Sa stanovišta misijske uloge imama važno je kazati da imam svojim radom koji je temeljen na praksi Poslanika, a.s., na najbolji način doprinosi unapređenju Fonda Bejtul-mal. S obzirom na to da je društvo živo i da se konteksti mijenjaju, mi naše imame trebamo pripremati na nove metode rada i za izazove aktuelnog trenutka – rekao je efendija Hadžić.

Seminaru je prisustvovao i zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes Ljevaković koji je prilikom njegovog otvaranja poselamio prisutne, te ukazao na značaj razgovora o predmetnim temama.

– Teme predviđene ovim seminarom su jako važne i značajno je da se vi iz vaših perspektiva i neposrednih iskustava uključite u razgovor o njima – rekao je dr. Ljevaković.

Podsjetio je i na različite dimenzije institucionalnog prikupljanja zekata i sadekatul-fitra.

– Pitanje Bejtul-mala spada u važna pitanja na svim nivoima Islamske zajednice, ono je istovremeno ibadetsko jer je vezano za pravilno izvršavanje ove islamske obaveze, ali ima i svoju ekonomsku dimenziju. U tom smislu, mi nastojimo educirati džematlije o fikhskim aspektima zekata i sadekatul-fitra, te institucionalno djelovati na prikupljanju i podjeli onim kategorijama koje su predviđene kur'anskim tekstom – kazao je dr. Ljevaković.

Osvrnuo se na afirmativan primjer broja vjernika koji izdvajaju sredstva u Bejtul-mal.

– Hvala Bogu, u posljednjih deset godina se povećan broj onih koji zekat i sadekatul-fitr izdvajaju u Bejtul-mal, što govori o povjerenju džematlija prema Islamskoj zajednici i o obavezi da to povjerenje nastavi biti opravdavano – istakao je dr. Ljevaković.

Namjera je da seminar, kroz izlaganje predmetnih tema i razmjenu neposrednih iskustava, doprinese djelovanju na terenu ovih imama i muallima. Seminaru je, ispred MIZ Žepče, prisustvovao Irdin-ef. Tutnjić, urednik web-portala i facebook stranice Medžlis Islamske zajednice Žepče

(Preporod.info)

CATEGORIES
Share This