Rođendan Poslanikov u Žepču

Rođendan Poslanikov u Žepču

Rođendan našeg poslanika Muhammeda a.s., svečano je obilježen i u Žepču, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji, 12. rebiul-ewela 1433.h.g, odnosno 04.02.2012.godine. Na ovaj dan, već decenijama, nakon podne-namaza, porodica Maglić, priređuje mevlud, u znak sjećanja na dan rođenja, našeg uzora u svemu, našeg poslanika Muhammeda, neka je na njega Allahov mir i spas. Ono što je okarakterisalo ovogodišnji mevlud na dan rođenja poslanika Muhammeda a.s, jesu loši vremenski uslovi, velike snježne padavine te veliki temperaturni minusi, tako da je posjećenost mevludu bila ispod uobičajene.
Vremenske neprilike spriječile su dolazak, ranije najavljenog gosta-predavača, mr. hfz. Kenana Musića, redovnog profesora na katedri Hadisa Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu. No, bez obzira na sve ove okolnosti i vremenske neprilike, mevludski program je izveden besprijekorno, uz pomoć članova hora MIZ-e Žepče, te nekoliko imama MIZ-e Žepče. Važno je napomenuti da je program bio u potpunosti posvećen životu Muhammeda a.s, što su prisutni sa oduševljenjem propratili.

Ulogu pradavača na mevludu preuzeo je glavni imam MIZ-e Žepče, h. Izet ef. Efendić. Izet ef. je govorio ovom prilikom o našem poslaniku kao našem uzoru u svemu. Govorio je o poslaniku kao čovjeku, ocu, djedu, mužu, borcu, diplomati, državniku, te pokušao napraviti paralelu sa našim današnjim stanjem i ponašanjem. Naveo je nekoliko negativnih primjera iz života današnjih muslimana, te kazao kako su to začuđujuće situacije, kada musliman krade, laže, kocka, ubija, daje i uzima mito…
 

 
Na kraju, ostaje da se zahvalimo Allahu dž.š. koji nam je dao snagu da dođemo i prisustvujemo ovom velikom događaju, da ga zamolimo da obraduje sve one koji su preselili na Ahiret iz porodice Maglić, i neka nam da snage i razuma kako bi nam naš poslanik bio uzor u što više životnih situacija i trenutaka, te kako bi život poslanika ušao u mnoge sfere naših života i naše svakodnevnice.

 

CATEGORIES
Share This