Ramazanska poruka glavnog imama – ramazan 2024. godine

Ramazanska poruka glavnog imama – ramazan 2024. godine

Hvala Allahu dž.š. Gospodaru svih svjetova, Onom koga niko i ništa obuhvatiti ne može, ali srca vjerujućih mogu.

Salavat i selam (Allahov blagoslov i spas) neka je na Allahova Poslanika i vjerovjesnika Muhammeda a.s. kao i na njegovu braću, sve Allahove Poslanike i vjerovjesnike, njih 124 000.

Poštovane vjernice i vjernici, esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu,

U nedjelju sa zalaskom sunca nam u goste dolazi najodabraniji, najbolji, najvažniji i najljepši mjesec u godini – mubarek ramazan.

Mjesec ramazan je blagoslovljeno, mubarek vrijeme, koje je dragi Bog odabrao da se u njemu objavi svojim stvorenjima putem svojih objava – knjiga: kelima, risala, suhufa, Tevrata, Zebura, Indžila i Kur'ana. Dakle, mjesec ramazan je vrijeme u kojem se ojačava naša veza sa dragim Bogom. Zašto?

Čovjek, a kur'anskim jezikom se za čovjeka kaže INSAN, je ustvari zaboravno biće ili što bi mi bosanci i hercegovci rekli „kratke pameti“ pa usljed preduge dominacije tijela nad dušom, zaboravimo ko smo to mi, odakle smo došli, gdje smo sada, šta je smisao našeg postojanja i kuda na kraju idemo. Kroz sve ovo po našim srcima, po našim dušama, po našim sjećanjima prašina zaborava napada i stvori velike naslage, izgubimo onu čarobnu svjetlost, pa samo vidimo sebe i svoj EGO. A kada naš ego zavlada nad nama, onda rušimo ravnotežu u Božijim zakonima na zemlji, izgubimo balans, srca nam postanu prazna, ispunjena mrakom mržnje kao posljedica nedostatka svjetlosti  ljubavi…

Rezultat takvog stanja i takvih procesa jesu jalove rasprave, pokidane međuljudske veze, sudaranje glavama, razbijamo ih, prolijevamo nevinu ljudsku krv, pogled ka nebu je zamagljen jer smo i svoju okoliku usljed nezasite pohlepe svojih tijela zaprljali…

Ali ono veliko, značajno i spasonosno „ali“ Allah dž.š. iz svoje ogromne Božanske ljubavi prema svojim stvorenjima šalje svake godine mubarek ramazan kao vrijeme u kojem ćemo putem posta, učenja Allahove knjige Kur'ana kroz mukabele, pojačanih molitvi kroz teravije, putem zajedničkih iftara, kroz vazove (predavanja), putem zekata i vitara, očistiti taloge prašine sa naših duša i umova, unutar sebe, ali i oko sebe, ponovno oživjeti empatiju – ljubav u našim srcima, ojačati naše porodične, komšijske, džematske tj. međuljudske veze, ugledati čisto nebo sa kojeg sija sunce i postati ljudi koji su puni ljudskosti, postati iskreni Božiji robovi koji jedino Boga obožavaju i kojeg vole… da bi Njegova Ljubav i Pomoć nama nemoćnima bila još veća.

Dakle, ramazan je blagoslovljeno vrijeme u kojem ćemo spržiti hrđu sa naših duša kroz post, očistiti svoje jezike od ružna govora, od jalovih rasprava, očistiti svoje uši od ružnih glasova i tonova, oplemeniti i ojačati svoj um i razum pravim znanjem i istinom, sputati nezasitost naših tijela i tako pomoći da duša zavlada nad našim tijelom.

To naša duša od nas očekuje uvijek, a pogotovo u mubarek ramazanu.

Vrata ramazanske bašte su otvorena za svakog, pa uđimo da mirišemo najljepše mirise ramazanskih ruža. Postanimo i sami ramazanske ruže od čijeg mirisa će svako imati korist a štetu niko.

U to ime svim muslimanima i muslimankama, svim Bošnjakinjama i Bošnjacima na našem medžlisu, ali i svim ljudima želim

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

Posebne dove upućujem za našu braću i sestre u Gazi, ali i svugdje gdje tama rata vlada, da ih Bog Dragi okupa blagoslovljenim mirom (selamom !!!).

Žepče, nedjelja, 10. mart 2024. godine, glavni imam MIZ-e Žepče, Džafer-ef. Gračić

CATEGORIES
Share This