Ramazan u MIZ Žepče

Ramazan u MIZ Žepče

Iz godine u godinu ramazani na području MIZ-a Žepče su sve potpuniji, sve sadržajniji i sve ljepši. Bošnjaci u Žepču i žepačkim džematima u potpunosti se osjećaju kao svoji na svome. Kao svi muslimani svijeta koji ramazan osjećaju kao posebnu Allahovu mislost i mi smo u medžlisu Žepče ovogodišnji ramazan dočeklali spremno.

Na 25 mjesta klanja se teravija i za te potrebe angažovali smo učenike i studente naših medresa i fakulteta. Mukabela se uči u svim džamijama i mesdžidima. U Čaršijskoj džamiji u Žepču uče se dvije mukabele, ikindijska i sehurska. Sehurska mukabela uči se umrlima od posebnih vakifa, odnosno posebnim vakifima ako su umrli. Posebni vakifi su oni koji su uvakufili u obnovu žepačkih džamija i vakufske kuće 10000 km i više. Ova mukabela za umrle od posebnih vakifa učiće se dok bude postojala Ferhat-pašina džamija u Žepču.
 

Drže se redovna predavanja po svim džematima, a glavni imam obilazi sva mjesta gdje se klanja teravih-namaz i drži takodje ramazanska predavanja. Što se tiče samog grada ramazan se ovdje osjeća punim plućima. Pred sami iftar ulice u Žepču ožive, pred pekarama su redovi I ubrzano se kreće prema kućama da se dočeka iftar. Kad planu kandilji sa žepačkih munara čaršija opusti i sve utihne, te možete vidjeti samo rijetke prolaznike. Pola sata pred teraviju čaršija opet oživi jer veliki broj klanjača, ljudi, žena, omladine I djece kreće da klanja teraviju u jednoj od žepačkih džamija.

Mislimo da je važno napomenuti da smo uoči ovog ramazana imali nekoliko lijepih novina. Prvo, dobili smo drugu munaru na Ferhat-pašinoj džamiji koja je svojom ljepotom izmijenila izgled žepačke čaršije. Drugo, Medžlis IZ Žepče konačno je dobio svoje nove prostorije u novosagrađenoj vakufskoj kući. Treće, naša omaldina takođe je dobila svoje prostorije I internet klub u vakufskoj kući. Četvrto, od ovog ramazana nastavljamo sa itikafom u Ferhat-pašinoj džamiji, jer do sada nismo imali za to uslova.

Ramazanska idila u Žepču može se zaokružiti jednom rečenicom; “Žepče je ramazanom odiše i miriše, žepče u ramazanu nurom gori.”. Svim Bošnjacima muslimanima, a posebno Žepčacima širom Evrope, Australije, Amerike i Kanade želimo RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN. Gdje god da ste nemojte zaboraviti da ste Bošnjaci muslimani, odgajajte svoju djecu u duhu naše vjere i tradicije.

CATEGORIES
Share This