Lejletul-berat: Centralni program MIZ Žepče u džamiji u džematu Mračaj

Lejletul-berat: Centralni program MIZ Žepče u džamiji u džematu Mračaj

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice Žepče povodom mubarek noći Lejletul-berat upriličen je u ponedjeljak, 6.3.2023. godine, u džamiji u džematu Mračaj, a izveli su ga imami našeg Medžlisa.

Pozdravnim riječima obratio se imam ovog džemata Dževad-ef. Gračić. On je iskazao riječi dobrodošlice prisutnima, izrazio zadovoljstvo da je džemat domaćin ove svečanosti, te podsjetio na neke odrednice ove noći.

– “Ova noć je noć polovine mjeseca ša’bana, a njeni nazivi su još Noć oprosta i Noć milosti. Naš narod je zove Lejletul-berat, Noć sudbine. Prema hadisu, kada nastupi ova noć, Gospodar je toliko milostiv i mnogo prašta.”

Nakon programa, sadržanog od učenja kur’anskih ajeta, prijevoda ajeta, mevluda i ilahija, kasida, prigodnim predavanjem se obratio glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić.

Kako je poručio, ova noć je i prilika za podsjetiti se na vjerovanje u Božije određenje.

– “ Tačno je za svakog od nas propisano kad ćemo se roditi i kada ćemo preseliti na ahiret, ko su nam roditelji, koliko ćemo koraka napraviti, koliko djece imati, kroz kakve blagodati i kakva iskušenja prolaziti. Isto tako, kao muslimani vjerujemo da neki ljudski postupci mogu promijeniti sudbinu.Ne znamo šta nam nosi ova godina, pa je značajno da učimo dovu Gospodaru da nam podari snage da prevaziđemo iskušenja, posebno se osvrnuvši na trenutno stanje u Domovini” – kazao je Džafer-ef.

Lejletul-berat se obilježava i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u našoj tradiciji poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Izuzetna atmosfera, puna džamija, ozarena i zadovoljna lica, a posebno domaćina, džematlija ovoga džemata, koji su ovu priliku iskoristili za “promociju” završetka opsežnih radova na ovoj džamiji u proteklom period – dodijelili su vakufname i zahvalnice posebno zaslužnim džematlijama. Mutevelija, Selver Jusufović i glavni imam Džafer-ef. dodijelili su vakufname i zahvalnice sljedećim džematlijama: (vakufname) – Mulahasić Admir, Čakrama Ferid i Faris, Zahirović Hedija, Huskić Refik i Memčić Dževad.

(zahvalnice) – Memčić Safet, Jusufović Nihad, Jusufović Amel ,Jusufović Enver, Jusufović Šerif, Jusufović Ramila, Dževad-ef. Gračić i Mjesna zajednica Begov Han.

Neka Uzvišeni nagradi svakoga prema nijjetu njegovom!

T.Irdin

CATEGORIES
Share This