Ramazan u džematu Balačići

Ramazan u džematu Balačići

Ramazan u 1431.h.g. odnosno 2010.godini , u džematu Balačići , obilježili su sljedeći događaji ;

1. Tradicionalno , džemat Balačići , Ramazan dočekuje u svečanoj atmosferi . Mektebska Ekološka sekcija ove godine je očistila kompletno selo . Za ovu , ali i za druge mnoge aktivnosti , eko – mekteb Balačići nagrađen je jednodnevnim izletom na Bistričak od strane MIZ -e Žepče .

2. Osim redovnih ramazanskih aktivnosti, mukabele, teravija, predavanja itd, obilježena je i 17.noć ramazana. Sponzor programa bio je h. Nedžib Mujić. Tevhid je proučen za njegove umrle ali i za šehide Bedra, Balačića, kao i vakife ovoga džemata. U ovoj noći džematski odbor je dodijelio zahvalnicu h. Bajri Efendiću, za njegov doprinos humanitarnim i dobrovoljnim akcijama. Poseban momenat večeri bio je dodjela vakufname h. Nedžibu Mujiću. On je proglašen vakifom, jer je kupio tepihe za kompletnu džamiju u Balačićima. Svakako treba spomenuti i h. Režibu, suprugu hadžije Nedžiba, i njegovu djecu, koji daju podršku hadžiji u njegovom humanom djelovanju.

3. Džemat Balačići organizovao je omladinski iftar za 150 omladinaca iz Balačića i drugih džemata Željeznog Polja. Iftaru je prisustvovao i novinar lista "Preporod", Bajro Perva. Poslije iftara upriličena je i promocija knjige "Razgovori 3".

4. Nakon zadnje ramazanske džume, 03.09.2010.godine, džematlije Balačića organizovale su čišćenje mjesnog mezarja. U akciju se uključilo preko 50 mještana Balačića.

Svima onima koji su učestvovali u navedenim aktivnostima, neka Allah dž.š. primi i ukabuli i neka upiše kao trajno dobro djelo. Amin!

CATEGORIES
Share This