Proučena hafiska dova hafizu Eldinu Čoliću

Proučena hafiska dova hafizu Eldinu Čoliću

U Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču, u subotu, 22. juna 2024. godine, nakon podne-namaza, proučena je hafiska dova hafizu Eldinu Čoliću, što je ujedno prva hafiska dova u ovoj džamiji nakon Drugog svjetskog rata.

Svečanosti su, pored porodice, rodbine i džematlija, prusustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, direktor Behram-begove medrese u Tuzli dr. Ahmed Hatunić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer-ef. Gračić i drugi gosti.

Prenoseći čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića novom hafizu, muftija Dizdarević je poručio da “možemo biti ponosni na ono čime nas je počastio hafiz, njegov muhafiz, porodica Čolić”.

– Islamska zajednica stoljećima bdije nad Kur'ani-kerimom. Naši muallimi su ponos Islamske zajednice, skoro stotinu hiljada prolazi kroz naše mektebe, uči pred našim muallimima. Imamo Vjeronauku u osnovnim i srednjim školama, gdje naši odlični profesori poučavaju našu djecu dini-islamu. Imamo naše medrese, koje su vrhunske škole, gdje također obrazujemo kadar za društvo. Islamska zajednica podučava Kur'an i na najvišoj razini, na našim fakultetima, tako da danas imamo profesore Kiraeta. To je doseg Islamske zajednice, da možemo poučavati dini-islamu, Kur'ani-kerimu, od najosnovnijih znanja do onih najvažnijih -kazao je muftija Dizdarević.

On je naglasio da je Allah Uzvišeni ljudima u Kur'anu dao “lijek za tugu i uputu”.

– Kur'an je posljednja Allahova uputa, posljednja zbog činjenice da je čovječanstvo sazrelo dotle da može pamtiti Kur'an, da ga može čuvati. I mi Kur'an imamo identičan kako je objavljen Poslaniku, a.s. Allah objavljuje Kur'an, i Allah čuva Kur'an, a cilj Kur'ana je da čuva nas – naglasio je muftija.

Dodao je da su, stoga, hafizi važni jer su “svjetionici Allahove riječi”.

Muftija Dizdarević je ovom prilikom uručio hafizu Čoliću i Uvjerenje o položenom hifzu.

Glavni imam Gračić ukazao je na značaj ove hafiske dove, kako za Žepče, tako i za cijelu Islamsku zajednicu, uz poruku da su sretni “što iz Žepča danas šaljemo lijepu sliku”.

– Šta je to hafiska dova? Do je dova kojom se zahvaljujemo Allahu na tome da je jedan od nas postao plemić umeta. Velika je to čast i odgovornost. Sretni smo što je jedan od hafiza iz Žepča – kazao je on.

Mladi hafiz iskazao je radost zbog današnjeg dana.

– Kur'an mi je bio na prvom mjestu, trebalo mi je oko pet i po godina da naučim. Iako sam išao u školu dok sam učio hifz, potrudio sam se da uskladim sve obaveze – kazao je on.

Otac hafiza, Edhem Čolić, izjavio je da se “osjećaj ne može opisati, srce je puno”.

– I kćerka je hafiza. Usmjeravali smo ih od mladih godina, učiili smo ih Kur'anu. I hvala Bogu, uspjeli su – kazao je on.

Hafiz Eldin Čolić rođen je 28. februara 2008. godine u Zenici. Osnovnu školu je završio u Žepču. Devet godina je pohađao mekteb u džematu Žepče. Njegov prvi muallim je bio Irdin-ef. Tutnjić, a zatim Benjamin-ef. Hodžić, koji je ujedno i njegov prvi muhafiz. U mektebu se isticao lijepim ponašanjem i odličnim učenjem. Od svoje desete godine počinje intenzivno učiti hifz pred muhafizom hafizom Mustafa-ef. Efendićem.

Upisao je Behram-begovu medresu u Tuzli. 

(MINA)

CATEGORIES
Share This