PROMOCIJOM ROMANA “BOGOVO ROBLJE” OTVORENA MANIFESTACIJA “TEBI, O ALLAHOV POSLANIČE…” MIZ ŽEPČE

PROMOCIJOM ROMANA “BOGOVO ROBLJE” OTVORENA MANIFESTACIJA “TEBI, O ALLAHOV POSLANIČE…” MIZ ŽEPČE

Medžlis islamske zajednice Žepče, već šestu godinu, nizom događaja i aktivnosti obilježava mjesec rođenja Muhammeda a.s. – mjesec rebiu-l-evvel. Vjersko-kulturno-sportska manifestacija „Tebi, O Allahov poslaniče…“ svečano je otvorena u petak, 7.10.2022.godine, u Domu kulture u Žepču, promocijom romana „Bogovo roblje“, akademika, prof. dr. Enesa Karića. Odlomke iz Kur'ana proučio je Irdin ef. Tutnjić, a u uvodnom obraćanju, glavni imam, Džafer ef. Gračić, najavio je goste, te zaželio doborodošlicu prisutnima. Gosti su bili akademik, prof.dr.Enes Karić i prof. Ismet Veladžić, a promociji su prisustvovali, između ostalih, i načelnik Općine gosp. Mato Zovko sa svojim pomoćnicima, zatim predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Edin Šišić, imami MIZ Žepče, učenici SMŠ Žepče, prosvjetni radnici… Izuzetna posjećenost, posebno je krasila ovu mubarek noć. Nakon Džafer ef. o liku i djelu pisca govorio je profesor i direktor Izdavačke kuće “Tugra” Ismet Veladžić.

Profesor Veladžić prisutnima je govorio o prvom upoznavanju sa akademikom Karićem davne 1977. godine, kada je kao učenik Gazi Husrev-begove medrese bio urednik Školskog lista “Zemzem”, te je htio objaviti tekst u tadašnjem “Preporodu” gdje je Veladžić bio urednik.

Svojom prvom napisanom i objavljenom pričom Karić je prepoznat kao vanserijski talenat, te je nakon završetka medrese, koja je tada trajala pet godina upisao dva fakulteta: Fakultet islamskih nauka i Fakultet političkih nauka, dva fakulteta različitih svjetonazora i oba završio u roku.

Na kraju se prisutnima obratio i akademik Karić, govoreći o romanu “Bogovo roblje” kao nastavku romana “Boje višnje” – sjećanja na medresanske dane. Akademik Karić je rekao, “da iako se ta vremena provedena u medresi čine lijepa, ipak je bilo okrutnosti prema mladom čovjeku, gotovo djetetu, čije školovanje je obilježila samost i svedeno na mnoštvo uzaludnosti – bila je to “amputirana mladost”. Da je žepačka publika uživala u ovoj predivnoj noći, govori i činjenica da je ta ista publika u redovima čekala da kupi neki od romana i da u svom primjerku ima i potpis autora.

U ime MIZ Žepče, želimo se zahvaliti svima koji su svojim dolaskom uveličali i uljepšali ovu mubarek noć, a veliki broj prisutnih je dokaz da se Žepče zaželjelo ovakvih događaja. Hvala aktivistima Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu MIZ Žepče na asistenciji, kao i članicama KUD-a “Slovo o Žepču”.

Program manifestacije “Tebi, O Allahov poslaniče…” nastavlja mevludom u Čaršijskoj džamiji u Žepču i otvaranjem izložbe “Mevlud u kulturi BH muslimana” u subotu 8.10. 2022. godine, koju MIZ Žepče realizuje sa GH bibliotekom Sarajevo.

T Ir.

CATEGORIES
Share This