ODRŽANA PROMOCIJA NOVIH UČAČA KUR'ANA IZ MEKTEBA MIZ-e ŽEPČE 2019. GODINE

ODRŽANA PROMOCIJA NOVIH UČAČA KUR'ANA IZ MEKTEBA MIZ-e ŽEPČE 2019. GODINE

Medžlis IZ-e Žepče, od 28.4.2019.godine, bogatiji je za novih 117 učača Kur'ana.To su učenici iz svih naših mekteba koji su u protekloj mektebskoj godini savladali sufaru. Ove, jedanaeste godine, kao i proteklih 10, na gore spomenuti datum, u kino sali Doma Kulture u Žepču, za sve njih upriličena je jedna velika svečanost, na kome su svi oni položili i posebnu svečanu zakletvu, dodijeljena priznanja, te posebni pokloni. Za ovih 11 godina, MIZ Žepče je na ovakav način promovisao 1391. našeg polaznika mekteba.    
Pred prepunom salom Doma, program, ovaj dvadesetdrugi (22) po redu, odnosno jedanaesti (11) zajednički, počeo je učenjem ajeta Kur'ana Časnog i velikim zajedničkim tekbirom. 
Kur'anske ajete učila je polaznica mekteba Jastrebac, Hajrija Bećirović. 
Postala je praksa, da na ovoj manifestaciji, proglasimo najuspješnijeg muallima sa područja našeg medžlisa te da proglasimo učenika mekteba za proteklu mektebsku godinu. Ovom prilikom uručena su im priznanja i novčane nagrade. Ove školske i mektebske godine, najuspješniji muallim je Miralem ef. Okanović, imam u džematu Vitlaci-Želeća, a učenik mekteba je Mujić Ismail, polaznik mekteba Balačići.
Priznanje i nagradu, Miralem ef. uručio je glavni imam MIZ-e Žepče, h. Džafer ef. Gračić, a učeniku mekteba, Mujić Ismailu, nagradu i priznanje uručio je predsjednik IO MIZ-e Žepče, Edin Šišić.      
Vrhunac manifestacije je svečano polaganje zakletve novih učača Kur'ana pred glavnim imamom i pred svim prisutnima.
Nakon teksta zakletve, uslijedio je veliki tekbir, čestitanja, fotografisanja….

Za ovu priliku, obezbijeđeni su pokloni, posebne majice, po primjerak Kur’ana, svakom polazniku po 10 KM, ručak, sok, posebna vrećica, a sve sa posvetom i sa datumom ove velike svečanosti.
Nakon obraćanja Džafer ef., uslijedila je dova, koju je pročitao učenik mekteba, Ismail Mujić, čime je program i završen. Ovom manifestacijom je i zvanično završena mektebska 2018./2019.godina.

Autori ovogodišnjeg programa su: Irdin ef. Tutnjić, Salih ef. Kamerić, mr. Benjamin ef. Hodžić i Miralem ef. Okanović.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli ovogodišnju našu najveću mektebsku manifestaciju.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This