“Povratak kući” u džematu Balačići

“Povratak kući” u džematu Balačići

Humanitarno udruženje za podršku održivom povratku ,,Povratak kući” iz Sarajeva formirano je polovinom 2009. godine. Udruženje je formirano sa ciljem prikupljanja i distribucije humanitarne pomoći, prvenstveno povratničkoj populaciji. Udruženje je primarno fokusirano na pomaganje ruralnog povratka, i to najčešće na način da se ugroženim povratničkim porodicama doniraju jedinke stočnog fonda, uglavnom krave, koje su dobno prispjele za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, te njihovu daljnju reprodukciju.

Ovih dana, tačnije učetvrtak 13.11. 2014.g. (20.Muharrema 1436.h.g.) udruženje ,,Povratak kući” doniralo je dvije steone junice povratnicima u džematu Balačići. Junice su donirane porodicama: 1. EfendićRamizu i Dini, čija je krava uginula prilikom pokušaja izmještanja iz Balačića prilikom izlaska… i 2. Efendić Idrizu i Ifeti koji su bili primorani prodati svoju kravu dok su bili raseljeni zbog klizišta.

Osim donacije junica, doniran je i jedan ćilim porodici Efendić Ahmeta i Salihe, čija je kuća poplavljena i inače skroman inventar uništen.   

Udruženje ,,Povratak kući” do sada je doniralo 232 krave širom BiH, a u toku je akcija kupovine 233. krave za porodicu Nesiba Jusufovića iz Željeznog Polja. Aktivnosti udruženja,,Povratak kući” hvale su vrijedne, jer povratnicima daju mogućnost dostojanstvenogživota, zasnovanog na vlastitom radu i egzistenciji. Junice u džematu Balačići dodijelio je vrijedni član udruženja h. Samir Alihodžićuz prisustvo još jednog člana udruženja i imama džemata Balačići, Zuhdije ef. Ridžala, koji se zahvalio udruženju u ime svojih džematlija.
 
                                                                                                  Zuhdija Ridžal

CATEGORIES
Share This