Polaznici “Kursa islama” posjetili Bar, Republika Crna Gora

Polaznici “Kursa islama” posjetili Bar, Republika Crna Gora

U petak 25.05.2007. godine polaznici "Kursa islama" iz Žepča krenuli su na put u Crnu Goru. Naš domaćin bio je Odbor IZ Bar. Put je bio prilično dug, ali vrlo interesantan. Proputovali smo srednju i istočnu Bosnu, ali i cijelu Crnu Goru. Vidjeli smo razne krajeve, prelijepe pejzaže, zelena polja, visoke guste šume, kanjone rijeka, ali i ljuti kamenjar vrele Hercegovine, gordi Durmitor i mnoge vrleti crnogorske. Vidjeli smo veliki dio prelijepe obale Jadranskog mora.

Domaćini su čekali da povedu svoje goste

Domaćini su nas srdačno dočekali i praktično se pootimali da nas povedu svojim kućama. Mujidin-ef. , glavni imam OIZ Bar sve je fantastično organizovao, tako da nismo imali nikakvih problema. Prenoćili smo kod naših domaćina koji su širom otvorili svoje kuće, ali i svoja srca nastojeći da nam boravak u Baru učine što ljepšim i prijatnijim. U tome su itekako uspjeli. Mi im se ovim putem najtoplije zahvaljujemo i molimo Allaha dž.š. da ih nagradi svojom nagradom. Pozivamo ih u Žepče kad god to požele.

Sastanak u amfiteatru u zidinama Starog Grada

U nedjelju 26.05.2007. godine obilazili smo znamenitosti grada Bara. Stari grad u Baru je prava turistička atrakcija koju smo imali sreće da vidimo. Nedjelja je bila slobodna tako da su je svi polaznici iskoristili na sebi svojstven način.

Kamena mimbera u Starom Gradu

Hamam u nekom starom vaktu

Pogled sa Starog Grada

Jedni od domaćina bili su i naši Žepčaci, Tidža i Fiko Dizdarević

U ponedjeljak 27.05., ujutru u 6 sati krenuli smo nazad u Žepče.

Rastanci su uvijek slični

Putovali smo prelijepom crnogorskom obalom, a Kotorski zaljev prešli smo trajektom. Put smo nastavili hrvatskom obalom do Dubrovnika. Dubrovnik nismo mogli zaobići pa smo koristeći odmor razgledali znamenitosti Dubrovnika. Pored toga što je bilo kratko vrijeme, ipak smo vidjeli Stradun i mnoge fascinantne građevine Starog Grada.

Pored zidina Starog Grada u Dubrovniku

Naši momci šetaju Stradunom

Put smo nastavili preko Neuma, Metkovića, Blagaja, Mostara, Jablanice, Konjica, Sarajeva, Visokog, Kaknja, Zenice i sretno se vratili u naše Žepče.

Prijevoz je izvršila firma "Prevoz putnika Zavidovići", a sponzori našeg putovanja bili su:

– "Jasmin-M" – Jasmin Malićbegović

– "Banjotrans" – Mirsad Malićbegović

– "Ekmek" – Haris i Bongo

– "Henkoprom" – Nuraga Mrahorović

– "Pharmacon" – Edo Halilić

– "Mala Trzna" – Alma Prasko

– "Prograd" – Kasim Badnjar

–  Sefir Heldovac – Zavidovići

– "Hunes" – Nesib Husičić

– "Frigošped" – Mustafa Čaušević

– "Elmont" – Nermin Muslić

– "Lovac" – Omer Fejzić

– Jasmina Osmanović

CATEGORIES
Share This