Polaznici “Kursa islama” iz Žepča posjetili Travnik

Polaznici “Kursa islama” iz Žepča posjetili Travnik

U subotu 28.04.2007. godine polaznici "Kursa islama" iz Žepča posjetili su polaznike "Kursa islama" iz Travnika. Ovo je ustvari bila uzvratna posjeta jer su Travničani bili naši gosti prije 2-3 mjeseca. Ovoga puta pridružili su nam se i polaznici "Kursa islama" iz Zavidovića.
Gosti su nas sačekali u Elči-Ibrahim-pašinoj medresi gdje smo se kratko zadržali, a onda zajednički otišli na doručak u prekrasnom ambijentntu "Plave vode". "Plava voda" uveliko podsjeća insana na dženetske ljepote kako Kur'an o njima govori.
Poslije doručka obišli smo Šarenu džamiju, zatim Jeni džamiju, da bi smo poslije toga došli na Stari Grad i u neposrednoj blizini tvrđave održali našu debatu. Bio je to ustvari čas istorije o žepačkom imamu dervišu i pjesniku Abdulvehabu Ilhamiji Žepčevi. Čas smo održali upravo na mjestu gdje je Ilhamija između smrti i neslobode odabrao smrt, ili bolje rečeno gdje je Ilhamija dao život zbog borbe za pravdu, zbog borbe protiv zuluma i zbog težnje ka čovjekovoj slobodi.

Ilhamijinu biografiju ukratko nam je kazivala Zerina Sefer, polaznica "Kursa islama" iz Travnika. Njegov put iz Žepča do Travnika i njegovo pogubljenje kazivala nam je Amela Prijić, polaznica kursa iz Žepča. Recitaciju "Čudan zeman nastade" recitovao nam je polaznik "Kursa islama" iz Zavidovića. Poslije razgledanja Starog Grada i tvrđave posjetili smo Ilhamijino turbe i mezarje travničkih šehida. Ostatak dana bio je slobodno druženje.

CATEGORIES
Share This