“POD NEBOM VEDRE VJERE” U ŽEPČU

“POD NEBOM VEDRE VJERE” U ŽEPČU

Promocija projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, održana je u petak, 17.3.2023. godine u Žepču.

Promotori projekta, kojim se nastoje predstaviti kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni koji dokumentovano i naučno potvrđuju evropsku bit te doprinose njihovom boljem upoznavanju, bili su prof. Ismet Veladžić, doc. dr. Haris Dervišević i mr. Seid Eminović. Moderator je bio glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić.

Projekat ”Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” ima za cilj da predstavi bosanskohercegovačke muslimane i islam u njihovom autentičnom i kulturnom bogatstvu i univerzalnim, moralnim i civilizacijskim vrijednostima, te humane, socijalne, moralne i estetske vrijednosti, kulturne i civilizacijske tekovine i potencijale bosanskohercegovačkog islama.

U svojim obraćanjima, gosti su govorili o detaljima projekta, a između ostalih, dr. Dervišević je naglasio da je riječ o jednom od najvećih projekata koji je posljednjih decenija pokrenut na prostoru Bosne i Hercegovine.

“Ogroman istraživački tim radi na projektu, a isto tako veliki broj ljudi radi i na terenu. Konstantna je interakcija, proveli smo terenske obilaske, a evo sada predstavljamo šta smo vidjeli i pronašli. Možemo kazati da smo iznenađeni s novitetima koje smo do sada otkrili“, istakao je Dervišević.

Projekat “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” prvi put će, kroz najsavremenije modalitete produkcije i prezentacije, ponuditi i kritički valorizirati bogat materijal sakupljen iz brojnih domaćih i međunarodnih muzeja, galerija, privatnih kolekcija, arhiva, instituta, biblioteka…

Gosti su upoznali prisutne sa daljim aktivnostima kada je u pitanju ovaj projekat, i uputili poziv za prisustvo prvoj izložbi ovog projekta u septembru ove godine u Sarajevu, te nakon toga, ubrzo, i posjetu Muzeju Islamske zajednice u BiH – stoljetnom snu naše Zajednice.

T.Irdin

CATEGORIES
Share This